Ketua pemberontak Rohingya dihukum mati

YANGON, 13 Feb – Pihak berkuasa Myanmar telah menghukum mati seorang lelaki Rohingya kerana mengetuai serbuan di pos sempadan polis yang mencetuskan tindakan keras di utara negeri Rakhine, kata polis semalam.

Beratus-ratus daripada minoriti Islam dianggap telah meninggal dunia dan puluhan ribu telah melarikan diri ke Bangladesh sejak tentera melancarkan ‘operasi pembersihan’ empat bulan lalu untuk mencari penyerang.

Ketua Polis Sittwe, Yan Naing Lett berkata mahkamah di bandar, ibu negara Rakhine, telah menghukum mati pemimpin serbuan di pos sempadan Kotankauk pada hari Jumaat.

“Dia dijatuhi hukuman mati pada 10 Februari di Mahkamah Sittwe untuk pembunuhan secara sengaja,” Yan Naing Lett memberitahu kepada AFP, tanpa memberikan tarikh untuk pelaksanaan.

“Beliau mengambil bahagian dalam serangan itu dan membawa mereka yang lain. Beliau adalah salah satu daripada 14 penyerang yang ditahan di perbandaran Sittwe,” kata pegawai itu dengan menamakan lelaki itu sebagai Mamahdnu Aka Aula.

Sementara 13 yang lainnya juga dibicarakan di mahkamah tetapi masih belum dihukum, katanya.

Than Tun, pemimpin sebuah organisasi yang beroperasi di utara Rakhine, mengesahkan hukuman itu, sambil menambah: “Dia adalah orang pertama yang dikenakan tindakan itu kerana serangan.”

Kerajaan Myanmar berkata beratus-ratus militan Rohingya menjalankan serbuan di tiga pos di sempadan Bangladesh pada 9 Oktober, membunuh sembilan polis dalam satu siri serangan terancang.

Kumpulan pemikir Krisis Antarabangsa telah berkata, penyerang adalah kumpulan Arab yang disokong dipanggil Harakah al-Yaqin, yang katanya telah menghabiskan selama bertahun-tahun bagi merekrut dan melatih pejuang di Bangladesh dan utara Rakhine. – AFP