Ketua pembuat...

Ketua pembuat kereta Avtovaz letak jawatan

PARIS, 7 Mac (AFP) – Pembuat kereta terbesar Rusia, Avtovaz, yang majoritinya dimiliki oleh Renault-Nissan, mengatakan hari ini ketua eksekutifnya, Bo Andersson akan meletak jawatan.

Dilanda teruk oleh krisis ekonomi Rusia, syarikat itu, yang menghasilkan kereta Lada, telah bergelut dengan kebankrapan sejak bulan lalu yang melaporkan kerugian bersih tiga kali ganda pada tahun 2015.

Andersson, yang mengumumkan persaraan awal pada 2013 untuk mengetuai Avtovaz, kini ‘merancang untuk meletak jawatan,’ kata pembuat kereta itu dalam satu kenyataan yang disiarkan oleh Renault-Nissan.

Lembaga syarikat itu akan bertemu pada 15 Mac untuk memilih pengganti yang “akan mengetuai kekosongan dalam fasa operasi seterusnya,” katanya.

Pada Februari, Avtovaz mengatakan keadaan pasaran ‘mewujudkan ketidakpastian material yang membawa kepada kemuncak keraguan tentang keupayaan kumpulan itu untuk terus berkembang telah menjadi satu kebimbangan.”

Kerugian bersih pada 2015 kira-kira 73.8 bilion rubles (AS$928 juta), hampir tiga kali ganda daripada jumlah 2014 iaitu 25 bilion rubles.

Terletak di sungai Volga di bandar Togliatti, Avtovaz majoritinya dimiliki oleh Renault-Nissan sejak 2013 dan menggaji lebih 44,000 orang.