Keuntungan be...

Keuntungan bersih Airbus meningkat 15%

PARIS, 27 Julai – Kumpulan Airbus berkata hari ini keuntungan bersihnya meningkat 15 peratus dalam separuh tahun pertama kepada 1.76 bilion euro, tetapi pemerolehan adalah disebabkan barangan luar biasa yang menyembunyi kemerosotan dalam pendapatan operasi.

Syarikat itu terjejas oleh bayaran lebih 1 bilion euro berkaitan dengan program pengangkut kargo tentera A400M, sementara pergerakan mata wang negatif dan caj ke atas pesawat udara A350 berjumlah hampir 900 juta.

Bagaimanapun, ia diganti dengan jualan saham dalam Penerbangan Dassault dan penubuhan usaha sama pelancar roket dengan Safran yang menghasilkan pemerolehan bersih berjumlah hampir 1.9 bilion euro.

Barangan sekali gus menghasilkan pemerolehan bersih sebanyak 172 juta euro, menyumbang kepada sebahagian besar pertambahan dalam keuntungan bersih sebanyak 237 juta.

Sebelum barangan sekali gus, pendapatan operasi syarikat merosot sebanyak 11 peratus kepada 1.7 bilion euro.

Pendapatan, yang diterima apabila pesawat udara diserah, tidak berubah pada separuh tahun pertama pada 28.8 bilion euro.

Tempahan merosot sebanyak 27 peratus kepada 39 bilion euro, namun syarikat merujuk kepada jualan laris di Pameran Udara Farnborough pada awal bulan ini.

“Prestasi kewangan separuh tahun pertama mencerminkan jadual penyerahan pesawat udara kami yang baik pada tahun ini,” kata ketua eksekutif Kumpulan Airbus Tom Enders.

Syarikat itu menyerahkan 298 pesawat udara pada separuh tahun pertama berbanding dengan 304 dalam tempoh yang sama pada 2015.

Airbus, yang kini mempunyai buku pesanan berjumlah 978 bilion euro, berusaha menambah pengeluaran model pesawat udara paling popularnya, seperti jet A320.

Ia berkata ia menjangka memenuhi matlamatnya untuk menyerah 650 pesawat udara pada tahun ini. – AFP

ARTIKEL YANG SAMA