Keuntungan be...

Keuntungan bersih Hyundai Motor merosot

SEOUL, 26 Julai – Mata wang perlahan dan jualan merosot dalam pasaran berkembang turut memberi kesan kepada Hyundai Motor Korea Selatan, yang melaporkan hari ini kejatuhan dalam keuntungan bersih bagi suku ke-10 berturut-turut.

Hyundai – bersama dengan gabungan kecil Kia – membentuk kumpulan pengilang auto yang kelima terbesar di dunia.

Keuntungan bersih pada April-Jun bernilai 1.76 trilion won (AS$1.55 bilion), turun 1.5 peratus setahun yang lalu, sementara keuntungan operasi meningkat 0.6 peratus kepada 1.76 trilion won, kata Hyundai dalam satu kenyataan.

Keuntungan bersih suku firma itu telah jatuh sejak awal 2014 disebabkan jualan perlahan di China dan persaingan bertambah dalam pasaran global ke atas pesaing Jepun yang mendapat faedah dari kelemahan mata wang yen.

Mata wang tempatan yang juga lemah di beberapa buah negara seperti Rusia dan Brazil beberapa tahun kebelakangan juga menjejaskan harga kompetitif Hyundai di sana.

Firma itu berkata ia telah menjual 2.39 juta kenderaan pada separuh pertama tahun ini, menurun 1.0 peratus dari setahun yang lalu, dan memberi banyak amaran mengenai cabaran di hadapan termasuk kesan sampingan dari pengunduran mengejut Britain dari EU. – AFP

ARTIKEL YANG SAMA