Keuntungan Ca...

Keuntungan Cathay AS$254 juta

HONG KONG, 19 Ogos – Sistem penerbangan Hong Kong, Cathay Pacific hari ini berkata keuntungan separuh pertama meningkat kepada HK$1.97 bilion (AS$254 juta) berbanding tahun sebelumnya, disebabkan harga minyak lebih rendah, tetapi hasil itu terlepas jangkaan disebabkan kerugian pelaburan.

Keuntungan bersih bagi tempoh enam bulan pertama tahun ini, tetapi hasil bagi tempoh itu menjunam 0.9 peratus kepada HK$50.39 bilion.

Sistem penerbangan itu berkata pertumbuhan adalah disebabkan pengurangan kos sebanyak 35 peratus atau HK$7.08 juta dalam kos minyak dan pertambahan kapasiti penumpang dan kargo.

“Prestasi sistem penerbangan ini dalam tempoh enam bulan pertama 2015 lebih baik dari tempoh sama tahun lalu,” menurut Pengerusi Cathay Pacific, John Slosar.

“Kami menjangka perniagaan kami berprestasi lebih baik dalam bulan-bulan selebihnya tahun 2015 ini.”

Pengerusi Cathay Pacific, John Slosar ketika bercakap pada sidang media di Hong Kong pada 19 Ogos 2015. – AFP
Pengerusi Cathay Pacific, John Slosar ketika bercakap pada sidang media di Hong Kong pada 19 Ogos 2015. – AFP

Tetapi keputusan itu telah terlepas anggaran median enam penganalisis yang ditinjau oleh Bloomberg, yang menjangkakan keuntungan bersih HK$22 bilion.

Sistem penerbangan itu mengatakan ia kerugian HK$3.74 bilion dalam kerugian pelaburan minyak, selepas kejatuhan nilai minyak mentah tahun lalu, dan memberi amaran ia masih berdepan “persaingan sengit” dari sistem penerbangan lain.

Pada keputusan separuh pertama tahun lalu, sistem penerbangan itu memberi amaran tentang gambaran “mencabar” di tengah persaingan meningkat.

Kejatuhan dalam harga minyak dan kenaikan dalam bilangan penerbangan yang mengisi kapasiti bermakna sistem penerbangan dijangka meraih keuntungan AS$29.3 bilion, lebih dari anggaran sebelumnya, dalam keuntungan kolektif pada hasil AS$727 bilion dalam tahun ini, menurut Persatuan Pengangkutan Udara Antarabangsa pada bulan Jun. – AFP