Keuntungan op...

Keuntungan operasi Honda jatuh

TOKYO, 29 Jan – Honda pada Jumaat melaporkan penurunan dalam tempoh sembilan bulan keuntungan operasi kerana kos ‘berkaitan kualiti’, yang dikaitkan dengan krisis beg udara meletup di bahagian pembekal Takata, tetapi berkata keuntungan bersih meningkat.

Keuntungan bersih dalam tempoh sembilan bulan hingga Disember meningkat 2.4 peratus kepada 437.9 bilion yen (AS$ 3.62 bilion), jualan melonjak 11.3 peratus kepada 10.94 bilion yen, kata syarikat itu dalam satu kenyataannya.

Tetapi keuntungan operasi jatuh 3.0 peratus kepada 567.2 bilion yen, “kerana peningkatan dalam kos jualan, termasuk berkaitan kualiti”, Honda berkata, jualan tahun penuh dijangka berjumlah14.55 bilion yen dari sebelumnya 14.60 trilion yen.

Walaupun pertumbuhan dalam jualan, ‘kesan negatif daripada nilai dolar AS berbanding mata wang lain’ juga membawa kepada keuntungan operasi yang lemah, kata Honda.

Bagi tahun penuh sehingga Mac, pembuat sedan Civic yang diramalkan dalam keuntungan bersih dan keuntungan operasi pada 525 bilion yen, meningkat 3.1 peratus dari tahun ke tahun, dan 685 bilion yen, meningkat 2.1 peratus berbanding tahun sebelumnya, masing-masing.

Pejalan kaki melintasi logo Honda Motor Co. di luar premis wakil jualan syarikat itu di Tokyo, Jepun. – Reuters
Pejalan kaki melintasi logo Honda Motor Co. di luar premis wakil jualan syarikat itu di Tokyo, Jepun. – Reuters

“Honda pulih dengan mantap,” Shigeru Matsumura, penganalisis di SMBC, Pusat Penyelidikan berkata kepada AFP daripada laporan pendapatan terkini pengeluar kereta itu.

“Kami menilai bahawa Honda melencong daripada kesan negatif kemalangan beg udara dan kini mampu untuk menumpukan perhatian kepada operasi jualan utamanya.” Jualan di Jepun, bagaimanapun, telah lembap selepas kenaikan cukai jualan tahun lepas dengan perbelanjaan pengguna yang sukar dan warga muda di bandar melengahkan pembelian kenderaan.

Pada bulan Jun, Honda menyemak penurunan pendapatan tahunan bagi tahun fiskal yang lalu, menyalahkan penarikan kembali beg udara rosak yang dibuat oleh pembekal yang dilanda masalah, Takata, yang telah dikaitkan dengan 10 kematian dan kecederaan.

Dengan krisis beg udara yang terjejas, Honda telah menemui haluan yang paling sukar, apabila syarikat itu menarik balik lebih 24 juta kenderaan untuk memperbaiki kecacatan itu.

Pengumuman pendapatan Honda itu disiarkan apabila laporan mengatakan Presiden Takata telah ditetapkan untuk meletak jawatan pada Jumaat terhadap krisis tersebut, yang mana syarikat itu kemudian menafikannya dalam satu kenyataan. – AFP

ARTIKEL YANG SAMA