Keuntungan pe...

Keuntungan pertengahan Rolls Royce menjunam

LONDON, 30 Julai (Reuters) – Firma kejuruteraan Britain Rolls-Royce, dalam tekanan selepas ramalan potongan tiga kali dalam sembilan bulan, melaporkan penurunan 32 peratus dalam keuntungan separuh pertama, yang mana lebih baik sedikit dari yang dijangkakan.

Ia mengatakan prestasi itu menempatkan di landasan yang betul untuk memenuhi panduan penurunan taraf 2015.

Rolls-Royce mengejutkan para pelabur awal bulan ini apabila keuntungan amarannya pada perniagaan enjin-pesawat akan goyah tahun depan, menambah kepada penurunan dalam divisyen marinnya, di mana harga minyak rendah telah menyebabkan kelembapan dalam pesanan daripada para pelanggan tenaga.

Meyakinkan bahawa tiada lagi penurunan taraf lain kepada ramalan keuntungan bagi 2015 sejak satu dikeluarkan tiga minggu lalu, syarikat tersebut melaporkan cukai asas sebelum sebanyak 439 juta pound (AS$684.6 juta) bagi enam bulan pertama tahun ini, menewaskan panduan 390-430 juta pound.

pg18_150731_c

Ketiadaan amaran keuntungan baru memberikan beberapa kelegaan kepada Ketua Eksekutif baru Warren East, yang memegang jawatan itu sejak 2 Julai, sebelum mengeluarkan satu penurunan taraf empat hari ke dalam kerja itu, menyalahkan permintaan rendah dan penetapan harga untuk enjin Trent 700 yang mana sedang digantikan dengan model baru.

Pelan penyusunan semula telah dijalankan dalam divisyen marin dan ruang angkasa Rolls-Royce.

“Saya akan berganding bahu dengan pasukan untuk menambah kadar dan kesederhanaan dalam apa yang kami lakukan,” East memberitahu para wartawan.

Dia berkata akan merancang untuk memberitahu para pelabur apa keutamaannya untuk Rolls-Royce sebelum akhir tahun ini. Dia sudah mengatakan akan menjalankan kajian semula operasi syarikat tersebut.