Keuntungan Pe...

Keuntungan PetroChina jatuh

SHANGHAI, 24 Ogos – Keuntungan bersih pengeluar minyak terbesar China PetroChina menjunam 97.9 peratus pada separuh pertama tahun ini, katanya hari ini, rentetan dengan pergelutan ekonomi domestik yang lemah dan harga minyak yang rendah.

Keuntungan bersih adalah 531 juta yuan (AS$79.9 juta) pada Januari hingga Jun, turun secara drastik daripada 25.4 bilion yuan dalam tempoh yang sama tahun lepas, PetroChina berkata dalam satu kenyataan kepada Bursa Saham Hong Kong.

Angka itu adalah keuntungan bersih setengah tahun terendah sejak ia disenaraikan pada tahun 2000, Bloomberg News melaporkan.

“Oleh kerana kesan gabungan pemulihan perlahan ekonomi global dan faktor-faktor geopolitik, harga minyak mentah antarabangsa mencapai tahap yang bawah dan mula bergerak ke atas dengan cara yang tidak menentu,” kata PetroChina dalam laporan pendapatan.

Pada masa yang sama, pertumbuhan ekonomi China menjadi perlahan kepada 6.7 peratus pada suku pertama, pengembangan suku paling lemah dalam tempoh tujuh tahun.

“Harga minyak mentah yang rendah telah menjejaskan untuk syarikat-syarikat seperti PetroChina kerana mereka cukup banyak bergantung kepada pendapatan minyak untuk mencari rezeki,” Tian Miao, seorang penganalisis yang berpangkalan di Beijing Blue Oak, memberitahu Bloomberg.

“Prestasi yang tidak dijangka dan apa yang mereka lakukan pada separuh kedua bergantung kepada sama ada minyak benar-benar boleh pulih ke tahap yang lebih tinggi.”

Pada awal tahun ini PetroChina melaporkan kerugian suku tahun pertama sejak penyenaraian – kerugian sebanyak 13.79 bilion yuan dalam tempoh Januari hingga Mac.

Syarikat itu memberi amaran keadaan sukar pada separuh kedua.

Pasaran kewangan “akan cenderung untuk menjadi tidak stabil disebabkan oleh peristiwa-peristiwa politik yang penting termasuk Brexit,” katanya sambil menambah bahawa harga minyak itu akan turun naik pada tahap yang rendah. – AFP

ARTIKEL YANG SAMA