Keuntungan Q2...

Keuntungan Q2 SingTel hampir seimbang

SINGAPURA, 12 Nov (AFP) – Keuntungan bersih suku kedua telekomunikasi gergasi Asia Tenggara Telekom Singapura (SingTel), hari ini turun sedikit daripada tahun lepas, akibat kelemahan mata wang di negara-negara di mana syarikat-syarikat bersekutu beroperasi.

Data mudah alih meningkat dengan kukuh di seluruh operasi serantau kumpulan Singtel, tetapi diimbangi oleh ‘halangan mata wang yang ketara,’ kata syarikat itu dalam satu kenyataan kepada Bursa Singapura.

Keuntungan bersih dalam tempoh tiga bulan hingga September pada Sg$1.03 bilion (AS$727 milion), turun 0.8 peratus berbanding tempoh yang sama pada tahun lepas. Pendapatan turun 2.9 peratus kepada Sg$4.18 bilion, kata Singtel, pengendali telekom terbesar di Asia Tenggara.

“Pada suku tahun ini, kita sekali lagi mengukuhkan kedudukan kami di seluruh Singapura, Australia dan pasaran syarikat bersekutu,” kata Ketua Eksekutif Kumpulan Singtel Chua Sock Koong.

“Pertumbuhan Data mudah alih terus menjadi tumpuan utama. Walaupun kelemahan mata wang telah memberi kesan kepada bilangan kita seperti yang dilaporkan, prestasi asas kita masih berdaya tahan,” katanya dalam satu kenyataan.

ARTIKEL YANG SAMA