Keuntungan SA...

Keuntungan SAIC meningkat

SHANGHAI, 29 Ogos – Pengeluar kereta terbesar di China, Shanghai Auto Industry Corporation (SAIC) telah melaporkan peningkatan dalam keuntungan bersih sebanyak lebih daripada enam peratus pada separuh pertama pada jualan yang lebih kukuh.

Firma itu menghasilkan 15.06 bilion yuan (AS$2.25 bilion) dalam tempoh enam bulan pertama tahun ini, SAIC berkata dalam satu kenyataan minggu lepas kepada bursa saham Shanghai, di mana ia disenaraikan. Angka itu adalah 6.31 peratus lebih tinggi daripada 14.17 bilion yuan dalam tempoh yang sama tahun lepas.

SAIC menjual sebanyak tiga juta kereta pada Januari hingga Jun, meningkat 4.9 peratus tahun-ketahun, menurut kenyataan itu, mengekalkan kedudukannya sebagai pengeluar auto terbesar di negara ini dengan jualan.

Syarikat itu berkata ‘trend pertumbuhan stabil’ dalam pasaran auto domestik.

pg18_160830_b

Saham SAIC telah menurun 1.60 peratus dalam dagangan awal petang hari ini di Shanghai.

Jualan kereta di China, pasaran kereta terbesar di dunia, meningkat pada tahun 2015 pada kadar paling perlahan dalam tempoh tiga tahun, meningkat kurang daripada lima peratus setahun kepada 24.6 juta unit sebagai ekonomi kedua terbesar di dunia kehilangan momentum.

Ekonomi China berkembang 6.7 peratus pada suku kedua tahun ini, sama se-perti tiga bulan sebelumnya tetapi turun dari 6.9 peratus untuk semua 2015. – AFP

ARTIKEL YANG SAMA