Keuntungan se...

Keuntungan separuh tahun Toyota meningkat

TOKYO, 5 Nov (AFP) – Toyota berkata hari ini keuntungan bersih separuh tahunnya meningkat sekali lagi tatkala ia bertindak untuk memotong kos dan mengurangkan produktiviti di kilangnya, apabila unit jualan di kebanyakan rantau merosot.

Pengeluar kereta terkenal di dunia itu berkata keuntungan bersihnya meningkat hampir 12 peratus kepada 1.258 trilion yen dalam separuh tahun fiskal pertamanya sehingga September, dengan mata wang yen lemah juga membantu merangsang keuntungannya.

Pendapatan pengeluar kereta sedan Corolla dan hibrid Prius untuk tempoh itu meningkat hampir sembilan peratus berbanding setahun sebelumnya kepada 14.09 trilion yen.

Sementara firma menjual jumlah kereta yang lebih rendah di dunia pada 4.97 juta unit, ua merangsang sasaran jualan tahun fiskal penuhnya.

Satu kemerosotan yang banyak dalam yen telah membantunya menjadikan pengeluar kereta Jepun lebih kompetitif di luar negara dan menambah nilai keuntungan luar negara.

Toyota telah menumpu untuk mengurangkan pemerolehan produktiviti dan menggunakan kilang yang ada dengan lebih baik, ia menangguh pembinaan kilang baru selama beberapa tahun.

Syarikat itu telah mengendali sebuah kilang baru di Thai pada 2013, tetapi menghentikan pelaburan ketika pasaran kereta global bergelut dengan penawaran berlebihan dan permintaan lemah.

Pada April, syarikat itu mengumumkan ia akan mula menamatkan pembekuan pembinaan tatkala ia akan melancarkan pelan baru untuk pembinaan kilang bernilai AS$1.0 bilion di Mexico.

Syarikat berkenaan juga akan membaikpulih beberapa lagi kaedah pengeluarannya, berikrar akan mengurangkan kos pembangunan untuk menghapuskira sebarang kemelesetan dalam pasaran.