Keuntungan To...

Keuntungan Toyota meningkat

TOKYO, 5 Feb – Toyota pada hari ini berkata keuntungan bersih sembilan bulan melonjak hampir 10 peratus kepada 1.9 trilion yen, meskipun jualan merosot di kebanyakan rantau, dengan pengeluar kereta terkenal dunia itu menumpu untuk mengurangkan lagi produktiviti di kilangnya.

Pengeluar kereta Corolla dan Prius juga menambah ramalan keuntungan tahun fiskal kepada 2.27 trilion yen sementara ia mengurangkan ramalan jualan tahunannya.

Unit jualan berkurangan di kebanyakan rantau, termasuk Eropah dan Jepun, kata syarikat, tetapi bukan di Amerika Utara.

Rantau itu telah menonjol untuk pengeluar kereta Jepun, dengan Honda berkata pada minggu lalu ia merupakan kedudukan cerah yang membantu menghapus jualan lembap di negara sendiri.

Toyota dan pesaing domestiknya telah menerima faedah daripada pertumbuhan sihat di AS di mana kadar faedah yang rendah terbukti satu rahmat kepada pengguna, walaupun rancangan oleh Simpanan Persekutuan untuk menambah lagi kadar pada tahun ini mungkin menjejas permintaan.

Syarikat gergasi pengeluar kereta Toyota mencatat keuntungan sembilan bulan bersih yang melonjak 10 peratus. – Reuters
Syarikat gergasi pengeluar kereta Toyota mencatat keuntungan sembilan bulan bersih yang melonjak 10 peratus. – Reuters

Permintaan yang lemah di pasaran membangun seperti Thailand dan Indonesia, serta kenaikan cukai penggunaan di Jepun pada tahun depan, juga mungkin memakan jualan, kata penganalisis.

“Satu kemelesetan seterusnya di ekonomi membangun mungkin menjejas jualan Toyota di luar negara, dan kenaikan kadar yang dijangka di Amerika Syarikat akan menjejas permintaan pengguna untuk kereta baru,” kata Shigeru Matsumura, penganalisis di Pusat Penyelidikan SMBC.

“Ia adalah risiko berpotensi.”

Angka pada hari ini keluar selepas Toyota pada bulan lalu mengekal gelaran pengeluar kereta teratas dunia untuk empat tahun berturut-turut selepas berkata ia menjual 10.15 juta kenderaan di seluruh dunia pada 2015, memintas Volkswagen dan General Motors. – AFP

ARTIKEL YANG SAMA