Kewangan Isla...

Kewangan Islam bergerak selari penurunan harga minyak

DUBAI, 19 Okt – Kepesatan pertumbuhan industri kewangan Islam akan bergerak secara perlahan tahun depan berikutan kejatuhan secara mendadak dalam pendapatan minyak dan perubahan terhadap kepesatan kawalan penyeliaan, piawaian dan penilaian perkhidmatan yang lemah,menurut laporan semalam.

“Kami rasa pertumbuhan kewangan Islam akan jatuh kepada digit tunggal pada 2016 di antara 10 peratus sehingga 15 peratus sepanjang dekad yang lalu,” S & P berkata dalam satu laporan.

Agensi itu berkata pertumbuhan pesat itu telah melihat industri kewangan Islam melebihi kira-kira AS$2 trilion dalam nilai.

“Tetapi sekarang kita berfikir industri menghadapi cabaran daripada penurunan harga minyak, perubahan dalam rangka kerja kawal selia global bagi bank-bank dan syarikat-syarikat insurans, dan sifat berpecah-belah,” kata S & P Ketua Global Kewangan Islam Mohamed Damak.

S & P menjangka saiz kewangan Islam mencapai AS$3 trilion dalam dekad yang akan datang walaupun industri patuh syariah mencapai kejayaan lebih awal.

Kerajaan-kerajaan teras di pasaran global melihat kewangan Islam sebagai alat untuk mengekalkan perbelanjaan pelaburan mereka, menangani kesan negatif daripada harga minyak ke atas belanjawan mereka, kata laporan itu.

Kewangan Islam mengharamkan faedah, produk dengan ketidakpastian yang berlebihan, perjudian, jualan pendek dan melarang aktiviti pembiayaan yang dianggap berbahaya kepada masyarakat.

Kira-kira 40 bilion di seluruh dunia, 1.6 bilion umat Islam adalah pelanggan industri kewangan Islam, yang telah meningkat popular sejak hari pasaran niche iaitu pada awal 1970-an. – AFP