Keyakinan Loe...

Keyakinan Loew bakal diuji

EVIAN, Perancis, 24 Jun (AFP) – Jerman telah membangunkan reputasi sebagai pasukan kejohanan di bawah Joachim Loew dan dua di bawah par sejak kemenangan Piala Dunia mereka, di mana dia menikmati kedudukan itu pada Euro 2016.

Selepas jaringan 2-0 ke atas Ukraine dan seri tanpa jaringan bertemu Poland, Jerman menempah tempat mereka dalam 16 kelompok terakhir dengan kemenangan 1-0 ke atas Ireland Utara.

Sekarang kebenaran akan muncul bagi pasukan Jerman yang dikendalikan Loew. Mereka menghadapi Slovakia di Lille Ahad ini dan jika berjaya, kelayakan untuk menjulang gelaran Euro 2016 akan diuji lagi menentang Itali atau Sepanyol pada suku akhir.

Seperti yang diketahui ramai, die Mannschaft tidak pernah menewaskan Itali sama ada pada Piala Dunia atau Kejohanan Eropah dalam lapan percubaan.

Perasaan itu kembali di Berlin di mana pasukan Jerman dan ketua jurulatih, Loew merehatkan kedudukan mereka sejak Brazil 2014.

Joachim Loew menghadiri sesi latihan bersama pasukan Jerman di Evian sebelum menentang Slovakia Ahad ini. – AFP
Joachim Loew menghadiri sesi latihan bersama pasukan Jerman di Evian sebelum menentang Slovakia Ahad ini. – AFP

UEFA-Euro-2016-Logo

Dua tahun selepas pemain pertahanan Philipp Lahm dan penyerang Miroslav Klose bersara, Loew belum mahu menyelesaikan pengganti sepenuh masa.

Loew, Mario Goetze dan Thomas Mueller semuanya menerima kritikan daripada media Jerman dalam satu sidang akhbar di Perancis.

Michael Ballack, kapten Loew pada Euro 2008 apabila mereka tewas kepada Sepanyol, menjadi pengkritik paling tajam bagi pasukan Loew.

Dalam satu kolum akhbar, bekas bintang Chelsea itu menggambarkan keputusan seri menentang Poland sebagai “kejutan pada masa yang tepat’ yang menambah “Anda tidak dapat menyatakan segala-galanya cerah”.

Jerman menguasai dunia apabila voli Goetze melengkapkan kemenangan gelaran keempat Piala Dunia mereka di stadium Maracana dua tahun lepas.

ARTIKEL YANG SAMA