Kilang Asia a...

Kilang Asia alami kemerosotan

SYDNEY, 1 Mac (Reuters) – Aktiviti pengeluaran di seluruh Asia mengecut pada Februari dengan China mengalami kemerosotan bulan ketujuh berturut-turut, sekali gus memberi tamparan kepada penggubal dasar yang sehari sebelumnya meneruskan satu kitaran pengurangan dalam usaha baru untuk merangsang pertumbuhan.

Tinjauan perniagaan dari China ke Indonesia tidak menunjukkan tanda-tanda perubahan trend lemah, memaksa kilang di rantau yang bergantung pada perdagangan membuang lebih banyak pekerja dan mengurang harga, satu tindakan yang mungkin memburukkan lagi trend pengurangan inflasi global.

Tinjauan pengeluaran kawasan lain di dunia akan dikeluarkan lewat hari ini.

Bacaan suram Asia akan mempertingkat tumpuan pegawai dalam ekonomi utama dunia yang mengisytiharkan pada mesyuarat G20 hujung minggu bahawa mereka perlu melihat di sebalik kadar rendah dan pencetakan wang untuk membangkitkan semula pertumbuhan.

Ahli ekonomi di Citi berkata pada minggu lalu peluang kemelesetan global – yang ditakrifnya sebagai pertumbuhan global merosot di bawah dua peratus – sedang meningkat.

Gabenor bank pusat Australia, Glenn Stevens, memerhati hari ini bahawa keadaan telah menjadi semakin sukar untuk beberapa ekonomi pasaran membangun dan mendapati “kadar pertumbuhan China telah menjadi perlahan.”

Stevens, yang menghadiri mesyuarat G20 di Shanghai, mengeluarkan komen tersebut selepas meninggalkan kadar faedah pada 2.0 peratus.

Kilang Jepun melihat pertumbuhan paling lemah mereka dalam lapan bulan, sementara Indonesia dan Malaysia mengecut bulan ke-17-11 masing-masing, menurut pengumpul Markit.

ARTIKEL YANG SAMA