Kim ikrar tin...

Kim ikrar tingkat taraf kehidupan

SEOUL, 1 Jan (AFP) – Pemimpin Korea Utara Kim Jong-Un berkata dalam ucapan tahun baru hari ini bahawa meningkatkan tahap kehidupan adalah keutamaan beliau yang mengelak sebarang rujukan jelas kepada program senjata nuklear negara.

Ucapan beliau selama 30 minit yang disiarkan di televisyen disertai dengan retorik biasa beliau yang suka berbalah – dengan mengancam ‘perang suci’ jika dibangkitkan kemarahan dan menekankan perlunya membentuk pilihan serangan tentera ‘yang berbeza-beza’ – tetapi dorongan jelas adalah pembangunan ekonomi di negara terasing yang kekurangan wang tunai.

“Parti Pekerja Korea memberikan keutamaan pada isu meningkatkan tahap kehidupan rakyat dalam kalangan berjuta-juta tugas negara lain,” kata Kim.

“Kita mesti mewujudkan perubahan dalam pembangunan ekonomi,” tambahnya.

Kim telah mengeluarkan gesaan serupa dalam tiga ucapan tahun baru beliau yang lalu dan seperti masa itu, ucapan hari ini menawarkan sedikit dari segi dasar khusus untuk mencapai matlamat ekonomi ini.

Kim Jong-Un ketika memberi ucapan dalam televisyen sempena Tahun Baru, yang turut disiarkan di Seoul pada 1 Januari. – AFP
Kim Jong-Un ketika memberi ucapan dalam televisyen sempena Tahun Baru, yang turut disiarkan di Seoul pada 1 Januari. – AFP

Mengenai hubungan dengan Korea Selatan, Kim berkata beliau terbuka kepada rundingan tetapi memberi amaran Seoul tentang sebarang kegiatan yang mungkin mengancam perjanjian tentatif seberang sempadan yang telah dicapai pada Ogos untuk mengurangkan ketegangan.

Terutamanya beliau menekankan bahaya provokatif wujud dalam latihan bersama ketenteraan tahunan Korea Selatan dengan AS – yang sentiasa menjadi duri dalam hubungan Korea Utara dan Korea Selatan.

“Jika penyerang dan pencetus provokasi menyentuh kami walau sedikit, kami tidak teragak-agak memberi respons dengan perang suci tanpa belas kasihan bagi keadilan dan penyatuan semula kebangsaan,” kata mereka.

Ucapan beliau dibuat sehari selepas upacara pengebumian negara pegawai tertinggi Korea Utara yang bertanggung jawab bagi hubungan dengan Korea Selatan, Kim Yang-Gon yang menurut laporan media kerajaan telah terkorban dalam kemalangan kereta Selasa lalu.

Kim Yang-Gon telah lama menjadi orang penting Korea Utara bagi hal ehwal seberang sempadan, dan kematiannya dilihat sebagai halangan usaha seterusnya untuk meningkatkan hubungan yang sentiasa berubah-ubah antara Seoul dan Pyongyang.

Kim Jong-Un, yang memakai kaca mata hitam dan sut hitam Mao yang menjadi ciri utamanya, menyampaikan ucapan dari meja ucapan di bilik panel kayu di bangunan Pejabat Jawatankuasa Pusat Parti Pekerja di Pyongyang.