Kim juarai Je...

Kim juarai Jelajah PGA AS

LOS ANGELES, 23 Ogos – Kim Si-Woo dari Korea Selatan bekerja keras untuk memenangi gelaran Jelajah PGA AS yang pertamanya di Kejohanan Wyndham pada Ahad lalu walaupun menghadapi keadaan sukar dan penangguhan permainan seketika akibat hujan.

Kim mencatatkan kemenangan bergaya ketika dia mendahului pertandingan sejak mencatatkan rekod 60 pada pusingan kedua. Dia menamatkan dengan tiga bawah 67 untuk memenangi gelaran dengan lima strok didepan pemain tangga kedua Luke Donald.

‘Dia kelihatan mengawal permainannya dan dia akan menjadi pemain yang sukar untuk dikejar,’ kata Donald mengenai Kim.

Kim menamatkan empat pusingan di Sedgefield Country Club dengan 21 bawah bagi pemain 21 tahun.

Kim menjadi pemenang antarabangsa yang termuda dalam Jelajah AS sejak Seve Ballesteros dari Sepanyol memenanginya pada 1978. Dari semua tempat, Greensboro, Carolina Utara juga menjadi tumpuan keraian kerjaya awal Ballesteros.

Aksi Kim Si-Woo semasa pusingan terakhir Kejohanan Wyndham di Sedgefield Country Club di Greensboro, Utara Carolina. - AFP
Aksi Kim Si-Woo semasa pusingan terakhir Kejohanan Wyndham di Sedgefield Country Club di Greensboro, Utara Carolina. – AFP

Ketika Kim bersedia bagi tee ke 17, ribut menghampiri kawasan kejohanan, dan permainan ditangguhkan selama sejam dan 21 minit. Dia mendahului Donald dengan empat pukulan pada ketika itu, dengan enam pemain golf masih dalam persaingan.

Kim mendahului tujuh pukulan di depan sebelum membuat pukulan sukar. Kim menghasilkan bogey di lubang no.10 ketika hujan turun. Tetapi dia mempertahankan pendahuluan lima strok ke atas Kevin Na dan Brandt Snedeker pada ketika itu.

Selepas Kim menghasilkan tiga bogey pada lima lubang pertama dengan sembilan, Jim Furyk menghasilkan empat pukulan.

Kemudian dua putt birdie di atas par lima lubang ke 15 untuk menyaingi Kim, yang memulakan persaingan dengan kelebihan empat pukulan. Kim juga mencatatkan birdie pada lubang terakhir. Hideki Matsuyama (67) dan Snedeker (67) terikat di tangga ketiga. – AFP

ARTIKEL YANG SAMA