Kishida ke Ru...

Kishida ke Rusia bincangkan pertikaian wilayah

Tokyo, 20 Sept (AFP) – Menteri Luar Jepun Fumio Kishida pada Ahad meninggalkan Jepun ke Rusia untuk mengadakan perbincangan mengenai pertikaian wilayah selama beberapa dekad dan untuk menyediakan tempat lawatan tertangguh Presiden Rusia Vladimir Putin yang sudah lama ke Jepun.

Semasa lawatan tiga hari ke Moscow Selasa ini, Kishida akan bertemu dengan Rusia Sergei Lavrov, untuk membincangkan hubungan dua hala termasuk pertikaian wilayah, dan ‘pelbagai isu global termasuk Ukraine,’ Kementerian Luar berkata.

Tentera Soviet merampas empat buah pulau dari pantai Kuril yang terletak di luar pantai jauh Rusia timur dan utara Jepun – yang menggelarnya Wilayah Utara – hanya selepas Jepun menyerah kalah dalam Perang Dunia II.

Pertikaian tujuh dekad lama itu telah menghalang perdagangan dan Moscow dan Tokyo daripada menandatangani perjanjian rasmi damai selepas perang.

“Saya berharap dapat mengadakan perbincangan menyeluruh mengenai isu Wilayah Utara,” Kishida berkata kepada pemberita selepas berlepas dari Tokyo.

“Rundingan serius akan dijangka tetapi saya berharap untuk mencari satu langkah ke arah satu kejayaan dalam perbincangan untuk mencapai perjanjian damai, dan menjadikannya sebagai antara sebab untuk lawatan Presiden Putin ke Jepun,” katanya.

Lawatan beliau dibuat selepas Jepun minggu lalu membuat bantahan terhadap Rusia selepas kemasukan pesawat asing itu dan dipintas oleh 4 pesawat jet mereka – dipercayai Rusia – yang mencabuli ruang udaranya.