Klopp, Conte ...

Klopp, Conte pasti curi tumpuan

LONDON, 15 Sept – Aksi garisan tepi padang seperti di Stamford Bridge boleh berlaku esok lalu apabila Jurgen Klopp membawa Liverpool menentang Chelsea yang dibimbing oleh Antonio Conte.

Kedua-dua pengurus pasukan dikenali dengan sikap tegas di garisan tepi dan pegawai keempat dilihat mempunyai tugasan untuk mengekalkan arahan dalam dua kawasan teknikal.

Klopp menghargai keadaan serupa, tetapi pencapaian Conte bersama Juventus dan Itali, berbanding sikapnya di depan umum membolehkannya mendapat pujian Klopp.

“Saya tidak tahu Antonio cukup bagus untuk mengetahui apa yang dilakukannya. Saya tahu diri saya dan, seperti yang saya katakan beberapa kali, ia hanya berlaku kepada saya,” Klopp memberitahu wartawan pada sidang akhbar sebelum perlawanan Rabu.

“Dia dilihat begitu emosi walaupun apabila mereka tidak menjaringkan gol. Jelas dia terlibat dalam perlawanan itu, tetapi ia bukanlah perkara penting. Perkara paling penting adalah dia pengurus hebat, sesuatu seperti Pep Guardiola dari Juventus, jika anda mahu.

“Dia mencipta cara permainan istimewa mereka dan berjaya beberapa kali di sana dan bersama pasukan kebangsaan. Begitu menarik apa yang dilakukannya sehingga sekarang, tetapi saya tidak beraksi menentang Antonio Conte.”

Selepas kalah di Burnley dan seri 1-1 di Tottenham Hotspur, Liverpool kembali dengan kemenangan pada hujung minggu dengan membenam juara Leicester City 4-1 di Anfield yang baru dibesarkan.

Chelsea menyaksikan permulaan sempurna mereka dalam kempen itu seri 2-2 di Swansea City di mana mereka mendahului 1-0, ketinggalan 2-1 dan kemudian menyelamatkan satu mata menerusi jaringan akrobatik Diego Costa.

Cara Chelsea membenarkan Swansea berada dalam permainan menggambarkan kerapuhan yang membelenggu mereka musim lalu, apabila mereka selesai di tangga ke-10.

Tetapi pemain sayap Chelsea Victor Moses merasa yakin perubahan luar padang dari Conte menetapkan kelab ke laluan yang tepat. – AFP

ARTIKEL YANG SAMA