Klopp menjang...

Klopp menjangka kebangkitan Liverpool 2016

LONDON, 1 Jan (AFP) – Tempoh dua setengah bulan Jurgen Klopp sebagai pengurus Liverpool belum jelas, namun terdapat tanda-tanda dia menggerakkan pasukan itu jalan yang betul menjelang perlawanan mengunjungi West Ham United esok.

Empat perlawanan dalam semua peringkat persaingan tanpa kemenangan sebelum Krismas adalah membimbangkan, namun pihak Klopp telah bertindak balas dengan kemenangan 1-0 ke atas Leicester City dan Sunderland untuk memperbaiki kedudukan liga mereka.

Liverpool memulakan kempen 2016 di tangga ketujuh, lima di luar kedudukan kelayakan Liga Juara-juara, tatkala mereka bersedia untuk mengunjungi pihak West Ham yang menang 3-0 di Anfield pada lewat Ogos tahun lepas.

Klopp menolak peluang untuk mengendalikan West Ham pada penutup musim lepas, menyatakan dia belum bersedia untuk pekerja baru ketika itu, yang baru sahaja meninggalkan Borrusia Dortmund dengan niat untuk mengambil cuti.

“Saya tidak pasti saya perlu berkata lebih mengenai ini, namun pada musim panas saya tidak boleh didapati,” kata Klopp, yang kemudiannya mengakhiri rancangan cuti panjangnya pada Oktober dan mengambil alih tugas di Liverpool.

Klopp berasa dia melakukan keputusan yang betul untuk berpindah ke Anfield, walaupun secara cepat dia menyedari betapa besarnya tugas yang dihadapinya untuk menjadikan Liverpool pesaing gelaran Liga Perdana Inggeris.

Jurulatih warga Jerman itu amat senang dengan kemenangan di Sunderland, percaya ia petunjuk buat pasukannya meningkat dari segi kekuatan, walaupun dia masih berasa masih terdapat ruang untuk maju.

ARTIKEL YANG SAMA