Kobe sambut t...

Kobe sambut tahun ke-21 gempa bumi

TOKYO, 17 Jan – Jepun pada hari ini menyambut ulang tahun ke-21 gempa bumi di barat bandar Kobe yang membunuh lebih daripada 6,400 orang, tatkala keluarga berusaha untuk menghidupkan kenangan bersama mangsa.

Kira-kira 9,000 orang berkumpul untuk upacara peringatan tahunan di taman awam di bandar pelabuhan, di mana gempa bumi dengan magnitude 7.2 melanda pada pukul 5:46 pagi pada 17 januari 1995.

Ia membunuh 6,434 orang dan meranapkan kebanyakan kawasan bandar, memaksa negara yang mudah terdedah kepada gempa bumi itu menjalani peningkatan kesediaan bencana mereka.

“Kesedihan tidak akan sembuh. Namun semua orang sedang melaku sedaya upaya untuk meneruskan kehidupan,” beritahu seorang wanita tua kepada NHK pada peringatan pada awal pagi.

Peserta mengadakan upacara menerangi lilin dan bertafakur di taman, yang berfungsi sebagai pusat pemindahan selepas gegaran pada 1995.

Namun tatkala masa berlaku, kenangan gempa bumi telah lenyap dalam masyarakat.

Sejumlah 59 acara awam dirancang pada tahun ini untuk ulang tahun, kira-kira separuh daripada jumlah yang dirancang pada tahun lalu, apabila negara menandakan dua dekad sejak bencana berlaku, kata akhbar Yomiuri Shimbun dalam editorialnya.

Kira-kira 40 peratus daripada penduduk Kobe sama ada dilahirkan selepas gempa bumi atau berpindah ke bandar pada tahun-tahun selepas bencana, menurut akhbar tersebut. – AFP