Konvoi bantua...

Konvoi bantuan ke Syria diserang

ALEPPO, 20 Sept – Sekurang-kurangnya 12 petugas sukarela Palang Merah dan pemandu terbunuh apabila konvoi bantuan untuk warga Syria di wilayah Aleppo diserang jet pejuang beberapa jam selepas tentera Syria mengumumkan gencatan senjata selama seminggu berakhir, menurut pemerhati hak asasi manusia Syria.

Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) menyatakan sekurang-kurangnya 18 trak daripada keseluruhan 31 konvoi kenderaan musnah lewat malam tadi ketika dalam perjalanan menghantar bantuan kemanusiaan ke kawasan pedalaman Orum al-Kubra.

Ketua Bantuan PBB, Stephen O’Brien, berkata laporan awal menunjukkan ramai yang terbunuh atau cedera parah.

“Ingin saya jelaskan bahawa jika serangan tidak berhati perut ini didapati sengaja menyasarkan bantuan kemanusiaan, ia akan diheret sebagai jenayah perang,” kata O’Brian.

Setakat ini tidak dapat disahkan sama ada pesawat Syria atau Rusia yang bertanggungjawab.

Sebuah lori bantuan musnah di tepi jalan raya di bandar Urum al-Kubra di pinggir barat bandar Syria, utara Aleppo, kelmarin. – AFP
Sebuah lori bantuan musnah di tepi jalan raya di bandar Urum al-Kubra di pinggir barat bandar Syria, utara Aleppo, kelmarin. – AFP

Misi kemanusiaan PBB dan Bulan Sabit Merah Arab Syria telah berusaha untuk mengambil kesempatan daripada gencatan senjata itu, yang gagal semalam apabila peluru dan bom menghujani bandar Aleppo dan wilayah sekitarnya.

Pemerhati berkata, sejumlah 36 orang terbunuh dalam keganasan di seluruh rantau medan pertempuran. Seorang wartawan AFP di dalam bandar Aleppo melaporkan bahawa pengeboman berlaku tanpa henti dan bunyi siren yang berterusan.

Tentera Syria mengumumkan pada akhir gencatan senjata pada awal semalam, menuduh pemberontak bahawa lebih daripada 300 pelanggaran dan gagal “menuntut pembunuhan” daripada perjanjian AS-Rusia.

Gencatan senjata, yang berkuat kuasa pada 12 September, menyaksikan penurunan awal dalam pertempuran namun keganasan mula meningkat pada minggu lalu dan tawaran perjanjian datang di bawah tekanan yang teruk pada hujung minggu lalu.

Setiausaha Negara Amerika Syarikat John Kerry memberi amaran bahawa gencatan senjata itu boleh menjadi “peluang terakhir” bagi menyelamatkan negara itu.

Serangan ke atas konvoi itu mungkin mencetuskan kemarahan pada Perhimpunan Agung PBB di New York, dengan penghantaran bantuan kepada orang awam Syria yang terdesak di kawasan dikuasai pemberontak. – AFP