Korban serang...

Korban serangan bom di Mesir meningkat

KAHERAH, 25 Nov (AFP) – Angka kematian akibat serangan pistol dan bom yang didakwa oleh kumpulan Negara Islam di Mesir Semenanjung Sinai telah meningkat kepada tujuh orang, Kementerian Kesihatan berkata semalam. Dua daripada mereka yang mati dalam serangan Selasa di hotel Swiss Inn di Utara Sinai wilayah modal El-Arish adalah hakim-hakim yang telah menyelia pengundian dalam pilihan raya parlimen awal minggu ini, kata jurucakap kementerian Khaled Megahed.

Empat daripada mangsa adalah anggota polis. Mangsa ketujuh ialah seorang orang awam. Seorang pengebom berani mati meletupkan kenderaan di sekatan keselamatan di luar hotel, membolehkan sekurang-kurangnya satu penyerang lain untuk memasuki hotel berkenaan dan meletupkan diri.

Sementara itu, Seorang kakitangan Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) terbunuh dalam satu serangan bom terhadap konvoi kenderaan tentera pengaman di utara Mali. Ia disahkan oleh Setiausaha Agung PBB, Ban Ki-moon, hari ini.

Penyerang dilaporkan menggunakan bahan letupan ketika konvoi UN MINUSMA melalui jalan raya dari Goundam ke Timbuktu.

Kumpulan jihad di Sinai yang berjanji setia kepada IS telah membunuh beratus-ratus anggota polis dan tentera. Mereka juga mendakwa bertanggungjawab bagi pengeboman pesawat penumpang Rusia selepas ia meninggalkan resort Sinai selatan Sharm el-Sheikh pada 31 Oktober, membunuh semua 224 penumpang.

Mesir mengadakan fasa kedua pilihan raya parlimen pada Ahad dan Isnin, undi perundangan pertama sejak tentera menggulingkan Presiden Islam Mohamed Morsi pada tahun 2013.

Penyingkiran Morsi melepaskan tindakan keras maut polis ke atas pengikut-pengikutnya, dan didorong pemberontakan di Sinai.