Korea S adaka...

Korea S adakan latihan tentera laut berhampiran sempadan

SEOUL, 16 Jun (AFP) – Korea Selatan hari ini memulakan latihan tentera laut menggunakan peluru hidup berhampiran sempadan laut yang dipertikaikan dengan Korea Utara – satu langkah yang sudah pun meningkatkan ketegangan tentera bersama Pyongyang.

Latihan tiga hari di Laut Kuning itu bertujuan untuk berlatih bertindak balas atas serangan olok-olok dari kapal dan pesawat udara Korea Utara, menurut tentera laut Korea Selatan dalam satu kenyataan.

Latihan itu akan melibatkan 20 kapal tentera laut, termasuk kapal pemusnah Aegis, serta 10 pesawat udara termasuk helikopter anti-kapal selam.

“Jika musuh melakukan tindakan provokatif lagi di Laut Kuning, kami akan bersedia untuk bertindak serta-merta, tepat dan secukupnya untuk mengubah tapak provokasi kepada tempat pengebumian mereka,” menurut kenyataan tentera laut.

Kedua-dua Korea berjuang pertempuran laut berdarah berhampiran sempadan laut yang dikenali sebagai Northern Limit Line (NLL) pada 1999, 2002 dan 2009.

Korea Utara enggan untuk mengakui NLL, yang ditubuhkan sebelah pihak saja oleh Amerika Syarikat diketuai Kawalan Pertubuhan Bangsa-bangsa Bersatu (PBB) semasa tamatnya Perang Korea 1950-53.

Pada 2010, Korea Selatan menyalahkan Korea Utara kerana mengaramkan salah sebuah kapal perangnya berhampiran sempadan Laut Kuning, yang meragut 46 jiwa kelasi.

Latihan peluru hidup di kawasan itu sering mencetuskan reaksi berang dari Korea Utara.