Korea S tetap...

Korea S tetap inflasi rendah

SEOUL, 16 Dis (AFP) – Pihak berkuasa Korea Selatan menetapkan sasaran harga pengguna baru dan mengurangkan pertumbuhan ekonomi hari ini, ketika harga minyak jatuh dan pertumbuhan global melemah menunjukkan risiko besar bagi ekonomi.

Bank of Korea (BOK) mengatakan ia menetapkan sasaran inflasi barunya tiga tahun pada dua peratus, membatalkan dasar sekarang menggunakan kumpulan sasaran bagi harga pengguna, pada masa ini 2.5 hingga 3.5 peratus, untuk mengangkat ekonomi daripada inflasi rendah.

Kementerian Strategi dan Kewangan berasingan mengurangkan pertumbuhannya dianggarkan bagi 2015 dan 2016, dengan eksport dijangka kekal lembap sementara hutang rumah tinggi dan tenaga kerja berusia melemahkan peningkatan dalam perbelanjaan pengguna.

Ia meramalkan ekonomi akan tumbuh ketara sebanyak 3.1 peratus tahun depan, menurun daripada 3.3 yang dianggarkan awal dan juga mengkaji semula pertumbuhan tahun ini kepada 2.7 peratus daripada 3.1 peratus.

“Kesimpulan dari pengumuman bank tengah dan kerajaan hari ini itu adalah mereka akan mengekalkan pendirian mereka untuk mengekalkan ekonomi tidak jatuh sementara meneruskan reformasi struktural,” kata Yoon Yeo-sam, seorang penganalisis pendapatan tetap di Daewoo Securities, yang melihat kadar telah dipotong awal tahun depan.

Sebelum sasaran inflasi pada masa ini, Korea Selatan menggunakan titik tengah sebanyak 3.0 peratus dalam jarak antara 2.0 hingga 4.0 peratus.

Ahli ekonomis daripada Kumpulan Perbankan New Zeland dan Australia mengatakan bank tengah adalah ‘serius tentang memerangi deflasi,” sementara meramalkan dua pemotongan kadar faedah tahun depan.

ARTIKEL YANG SAMA