Korea Selatan...

Korea Selatan rancang tambah 30% kereta mesra-alam

SEOUL, 3 Jun – Korea Selatan pada hari ini mengumumkan satu rancangan untuk menambah kereta mesra-alam kepada 30 peratus daripada kenderaan yang baru dilancarkan menjelang tahun 2020 sebagai sebahagian daripada usaha untuk mengurangkan pencemaran negara kepada tahap Eropah.

Perdana Menteri Hwang Kyo-ahn mempengerusi mesyuarat dengan pegawai kanan daripada kementerian relevan, termasuk kementerian alam sekitar, kewangan, industri dan pengangkutan.

Menurut kenyataan bersama yang dikeluarkan selepas mesyuarat, Seoul merancang menambah nisbah kereta mesra alam, termasuk kenderaan elektrik, kepada jumlah kereta baru kepada 30 peratus pada tahun 2020. Sasaran dianggarkan pada kira-kira 480,000 kenderaan.

Jumlah stesen mengecaj semula untuk kenderaan elektrik akan ditambah kepada 3,100, atau 25 peratus daripada stesen gas negara di seluruh negara. Faedah akan disediakan untuk pemilik kenderaan alam mesra, termasuk satu pemotongan dalam tol lebuh raya dan kadar meletak kereta awam.

Untuk mencapai matlamat itu, kerajaan akan mengehad kemasukan kenderaan yang menyebabkan pencemaran udara, seperti kereta diesel yang usang, di kawasan pusat bandar. Penetapan zon pengeluaran rendah (LEZ) akan diperluaskan untuk mengawal kemasukan kenderaan diesel.

Kereta diesel lama, yang dikeluarkan sebelum tahun 2005, akan tertakluk kepada pembatalan awal pada 2019. Semua bas komersial akan diganti dengan bas mesra-alam yang menggunakan gas mampat secara berperingkat-peringkat.

Sepuluh kilang tenaga termal akan ditutup atau diganti dengan kilang mesra alam sekitar yang menggunakan gas asli cair (LNG). Kilang yang tertakluk kepada sekatan ke atas jumlah pengeluaran pencemaran udara akan ditambah, sementara memperketat sekatan pencemaran udara secara berperingkat-peringkat. – Xinhua