Korea U guna ...

Korea U guna trak buatan China

SEOUL, 9 Mac (Reuters) – Korea Utara sedang menggunakan trak buatan China dalam sistem artileri bergerak baru yang dipamerkan lima hari lalu, menurut gambar yang dikaji oleh Reuters, menekankan kesukaran dalam menguatkuasakan sekatan PBB ke atas negara itu.

Sistem Pelancar Roket Pelbagai Korea Utara (MRLS) berkemungkinan beroperasi di luar jarak tembak senjata AS dan Korea Selatan yang sama, menurut seorang pakar.

Dalam gambar yang disiarkan oleh media negeri Korea Utara, kenderaan yang digunakan dalam bateri artileri MRLS mempunyai badan dan beberapa ciri-ciri trak Sinotruk HOWO buatan China, yang boleh diperoleh secara komersial dan digunakan oleh Korea Utara dalam industri perlombongan dan pembinaannya.

Pada minggu lalu, Majlis Keselamatan Pertubuhan Bangsa-Bangsa mengenakan sekatan baru ke atas Korea Utara kerana meneruskan program nuklear selepas satu resolusi yang digubal oleh Amerika Syarikat dan sekutu Pyongyang, China.

MRLS adalah sistem artileri yang berupaya menembak pelbagai roket pada satu sasaran. Ia biasanya dipasang di belakang seperti casis, kereta kebal, atau sebuah trak, dan kenderaan tidak memerlukan banyak pengubahsuaian.