Korea U: Ujia...

Korea U: Ujian nuklear bukan ancaman

SEOUL, 12 Jan (AFP) – Korea Utara berkata hari ini ujian nuklearnya bukan bertujuan untuk menimbulkan provokasi atau ancaman, tatkala ia mengemukakan rancangan untuk menubuhkan sistem senjata yang berupaya memusnahkan seluruh Amerika Syarikat.

Satu komentar panjang oleh agensi berita KCNA menekankan dakwaan Utara mengatakan ujian pada Rabu lalu merupakan bom hidrogen kecil yang menandakan “peringkat tinggi baru” dalam usaha negara untuk mencari pencegah nuklear yang boleh dipercayai.

Pakar telah mengetepi dakwaan berkenaan, berkata keputusan ujian adalah terlalu rendah untuk alat termonuklear dan adalah sama dengan alat sedutan pembelahan yang mudah yang telah diujinya sebanyak tiga kali sebelum ini.

Komentar KCNA berkata ujian adalah peringkat amat diperlukan yang telah dilaksanakan oleh negara lain untuk menghasilkan pembelahan dua peringkat bom-H.

“Ujian bukan bermaksud untuk “mengancam” sesiapa, mahupun ‘memprovokasi’ seseorang untuk tujuan tertentu,” kata KCNA, menegaskan tumpuan utama adalah memberikan “jaminan” kekebalan Utara daripada serangan oleh anasir jahat.

Di antara anasir utama adalah Amerika Syarikat, menurutnya, menawarkan bayangan yang memberikan ramalan bagaimana ia akan bertindak balas terhadap serangan AS.

Ahli sains dan juruteknik Korea Utara “bersemangat untuk meletup bom-H seberat beratus kilotan dan megaton, berupaya menghapus seluruh wilayah AS sekaligus,” katanya.

Pakar luar berkata keputusan daripada ujian pada Rabu adalah kira-kira enam kilotan, sementara bom-H adalah sekurang-kurangnya 100 kali lebih kuat.