Korea Utara g...

Korea Utara guna nuklear jika diancam

PYONGYANG, 8 Mei (AFP) – Pemimpin Korea Utara, Kim Jong-Un, memberitahu kongres parti pemerintah, negara itu akan menggunakan senjata nuklear jika kedaulatannya diancam negara berkuasa nuklear lain.

Bercakap kepada beribu-ribu perwakilan yang berkumpul bagi Kongres Parti Pekerja pertama pada lebih daripada 35 tahun, Kim turut mengumumkan rancangan lima tahunnya yang baru bagi meningkatkan ekonomi yang hampir menemui ajal di negara miskin itu dan “menghidupkan semula” cara hidup warganya. Kenyataannya, yang diterbitkan oleh media kerajaan hari ini, tiba di tengah-tengah kebimbangan yang semakin meningkat bahawa Korea Utara mungkin di ambang menlancarkan ujian nuklear kelimanya.

Kim telah membuka kongres itu dengan suatu pembelaan ingkar program senjata nuklear Korea Utara, memuji “indah… dan mendebarkan” ujian apa Pyongyang dakwa bom hidrogen yang kuat pada 6 Januari Tetapi laporannya kepada pertemuan peribadi pada Sabtu menegaskan bahawa Korea Utara juga merupakan “bertanggungjawab negeri senjata nuklear” dengan senjata dibina untuk pencegahan.

“Sebagai negara senjata nuklear bertanggungjawab, kami tidak akan menggunakan ia kecuali kedaulatan diceroboh oleh mana-mana musuh dengan serangan nuklear,” Kim dipetik sebagai memberitahu perwakilan Parti Pekerja di Pyongyang.

Akhbar Korea Utara memaparkan liputan Kim Jong-Un yang menyampaikan ucapannya di Kongres Parti Pekerja ke-7, di lobi hotel Yanggakdo di Pyongyang, kelmarin. - AFP
Akhbar Korea Utara memaparkan liputan Kim Jong-Un yang menyampaikan ucapannya di Kongres Parti Pekerja ke-7, di lobi hotel Yanggakdo di Pyongyang, kelmarin. – AFP

Beliau juga berjanji Pyongyang akan ‘setia memenuhi’ ikrar pengawalan senjata dan menggesa penghapusan kuasa nuklear global. Korea Utara menarik diri daripada Perjanjian Pengawalan Senjata (NPT) pada 2003, negara pertama yang menandatangani perjanjian itu berbuat demikian.

Ketika ujian nuklearnya yang pertama pada 2006, Korea Utara berkata ia tidak pernah menggunakan senjata nuklearnya tetapi sejak itu mengulangi ancaman serangan nuklear terhadap Korea Selatan dan Amerika Syarikat.

Dan apabila program nuklearnya dalam undang-undang Korea Utara yang termaktub pada April 2013, ia menyatakan bahawa senjata nuklear hanya boleh digunakan untuk menangkis pencerobohan atau serangan daripada kuasa nuklear yang lain.