Korea Utara s...

Korea Utara sasar ‘Rumah Biru’

SEOUL, 27 April – Korea Utara sedang bersiap sedia untuk meletupkan replika kediaman presiden Rumah Biru Korea Selatan di padang tembak meriam di luar Pyongyang, yang jelasnya dalam satu eksesais bersifat propaganda, kata tentera Selatan hari ini.

Seorang pegawai bersama Ketua Turus Tentera Bersama di Seoul mengatakan tentera Utara telah dikesan membangunkan replika bersaiz separuh di padang tembak Daiwonri berhampiran bandar awal bulan ini.

“Utara itu jelasnya bersedia untuk mempamerkan serangan olok-olok ke atas Rumah Biru menggunakan replika sebagai sasaran,” kata pegawai.

Sekitar 30 bahagian artileri, disembunyikan di bawah tempat perlindungan, telah dibawa ke padang tembak.

“Latihan itu dipercayai bertujuan untuk mendorong permusuhan ke atas Selatan, mengimbau kesetiaan (kepada pemimpin Kim Jong-Un) dan mencetuskan kebimbangan keselamatan di Korea Selatan,” kata pegawai.

Korea Utara pada masa ini memarakkan sentimen nasionalis ketika ia bersiap sedia bagi kongres parti pemerintah penting – yang pertama daripada jenisnya selama hampir 40 tahun.

Perhimpunan penting itu akan dibukakan pada 6 Mei dan adanya kebimbangan memuncak yang ia mungkin didahului dengan ujian nuklear yang baru. – AFP