Kotak hitam k...

Kotak hitam kedua EgyptAir ditemui

KAHERAH, 17 Jun (AFP) – Kotak hitam kedua pesawat EgyptAir malang yang terhempas bulan lalu membunuh semua 66 orang di atas kapal ditarik keluar dari Laut Mediterranean hari ini, sehari selepas jawatankuasa penyiasatan Mesir berkata perakam suara kokpit pesawat itu telah ditemui.

Peranti yang ditemui sebelum penemuan kedua itu didapati pecah menjadi kepingan tetapi pakar penyelamatan berjaya mendapatkan semula unit memori penting perakam, pihak berkuasa penerbangan awam Mesir berkata.

Pegawai sedang membuat persediaan untuk memindahkan kedua perakam tersebut dari sebuah kapal carian ke bandar Alexandria di pantai Mediterranean Mesir untuk analisis, kata satu kenyataan.

Perakam suara kokpit mengesan sehingga dua jam perbualan dan bunyi lain dalam kabin juruterbang.

Apabila tiba di Mesir, pendakwa raya akan menerima peranti dan menyerahkannya kepada penyiasat untuk mengakses dan menganalisis rakaman, pihak berkuasa itu dalam kenyataan itu.

Kejayaan itu dibuat beberapa jam selepas robot laut menemui keping badan utama A320 Airbus di bahagian bawah Mediterranean.

Seorang penyiasat dari agensi keselamatan udara Perancis BEA yang dalam perjalanan ke Kaherah pada hari Jumaat menawarkan “kepakaran teknikal untuk membuat bacaan daripada perakam,” kata agensi itu.

Airbus berkata perakam penerbangan itu adalah kunci untuk membuka misteri mengapa pesawat itu terhempas bersama-sama 66 orang di atas kapal dalam penerbangan dari Paris ke Kaherah hampir sebulan lalu.

“Gambar-gambar pertama bangkai tidak dibenarkan untuk digambarkan mengenai apa-apa senario terhadap insiden kemalangan itu,” kata satu kenyataan Airbus.