Krisis politi...

Krisis politik perlu selesai sebelum Olimpik bermula

SAO PAULO, 27 April – Brazil telah lama dikenali sebagai negara yang berupaya membuat acara parti hebat selagi para tetamu tidak endah lokasi yang masih mempunyai pembina di dalamnya.

Dengan hanya 100 hari lagi menjelang temasya Sukan Olimpik bermula di Rio de Janeiro, negara yang terkenal dengan membuat perkara di saat akhir itu berdepan situasi novel: Tempat acara sudah sedia, namun hos kelihatan belum bersedia.

Dengan presiden negara itu bertarung dengan pemecatan dan ekonomi dalam landasan kemelesetan paling teruk dalam lebih seabad, warga Brazil kini berasa marah dan terganggu.

“Orang ramai tidak mengambil perhatian” terhadap Olimpik, kata seorang penduduk lama di Rio, Julia Michaels, yang menceritakan perihal bandar itu melalui blognya Rio Real.

“Tiada siapa berkata mengenainya kerana terdapat lebih banyak perkara untuk dibincangkan.”

Apabila Rio de Janeiro memenangi hak untuk menghoskan Sukan itu pada 2009, Brazil merupakan kesayangan bagi dunia membangun. Ekonominya telah membangun dengan rancak hampir semua dekad, 30 juta orang telah dinaikkan daripada kemiskinan dan negara itu telah menganggap peranan penting dalam hal ehwal dunia.

Sejak itu, kejatuhan dalam harga-harga komoditi telah menyeret turun ekonomi, dan Presiden Dilma Rousseff berdepan prospek untuk digantung daripada jawatannya bulan depan atas tuduhan penipuan belanjawan.

Krisis kembar dalam politik dan ekonomi itu telah memakan Brazil, dan Olimpik telah hilang dari muka depan dan berita TV. Dalam negara di mana bola sepak telah sejak sekian lama menjadi sukan yang penting, politik hanyalah perlawanan dalam negeri.

“Brazil kini melalui krisis politik, dan situasinya belum lagi diselesaikan,” kata Agatha Bednarczuk, salah seorang pemain bola tampar yang akan mewakili negaranya.

“Saya berasa kami hanya perlu menyelesaikan politik ini, dan kemudian perhatian orang ramai akan berpindah ke sukan.” – Agensi

ARTIKEL YANG SAMA