Kubur besar d...

Kubur besar dijumpai di Palmyra

BEIRUT, 3 April (Reuters) – Tentera Syria telah mengenal pasti 45 mayat setakat ini dalam sebuah kubur besar dijumpai di dalam bandar Palmyra selepas ia telah berjaya menawan semula dari Islamic State (IS), menurut sumber tentera memberitahu Reuters pada hari Sabtu lalu.

Tentera kerajaan Syria yang disokong oleh sokongan udara Rusia yang kuat mengeluarkan IS daripada Palmyra Ahad lalu, yang mana pihak tentera menamakannya sebagai letupan manusia, yang telah meletupkan kuil-kuil kuno di bandar itu.

Kubur kaum itu, di pinggir utara-timur Palmyra, adalah satu-satunya yang ditemui setakat ini di bandar oleh tentera Syria, kata sumber itu. Mayat yang didapati adalah orang awam dan anggota tentera Syria yang ditangkap oleh IS.

Agensi berita Syria SANA berkata pada hari Jumaat lalu bahawa kubur yang kebanyakkannya wanita dan kanak-kanak serta beberapa badan mayat telah dipancung. Pada bulan Mei tahun lepas, apabila IS menguasai Palmyra, militan pelampau telah membunuh sekurang-kurangnya 400 orang dalam tempoh empat hari pertama kawalan, laporan media kerajaan Syria.

Balai Cerap Syria bagi Hak Asasi Manusia, yang telah memantau konflik Syria selama lima tahun itu berkata bahawa IS telah membunuh beberapa orang pada masa yang lebih awal dan dikebumikan di pinggir bandar.

Pemerhati melaporkan pada hari Sabtu lalu bahawa pertempuran telah berlaku antara tentera Syria dan IS di seluruh Qaryatain di sebelah barat Palmyra.

ARTIKEL YANG SAMA