Kumpulan Duba...

Kumpulan Dubai beli saham majoriti firma makanan Kuwait

KUWAIT CITY, 20 Jun (AFP) – Sebuah kumpulan pelabur yang berpangkalan di Dubai dipimpin oleh pengerusi Emaar Properties Mohamed al-Abbar telah bersetuju untuk membeli saham majoriti dalam syarikat makanan terkenal Kuwait Americana, kata firma semalam.

Satu perjanjian terikat untuk pemerolehan itu, dianggarkan pada $2.3 bilion, dicapai di antara kumpulan Adeptio Abbar dan Al-Khair Nasional untuk Saham dan Harta Tanah, kata satu kenyataan di bursa saham Kuwait.

Perkembangan baru itu keluar tiga minggu selepas kedua-dua pihak mengumumkan bahawa rundingan pengambilalihan telah menemui kegagalan.

Al-Khair berkata dalam kenyataannya bahawa rundingan dibuka semula dan perjanjian terikat ditandatangani pada Sabtu untuk membeli saham dengan harga 2.65 dinar Kuwiati sesaham.

Berdasarkan angka rasmi terbaru, Al-Khair memegang 66.8 peratus saham dalam 391 juta saham Americana bernilai kira-kira $2.3 bilion.

Di bawah undang-undang Kuwait, Adeptio mesti membuat tawaran yang sama kepada pemegang 33 peratus saham yang tinggal dalam syarikat.

Ditubuhkan pada 1964, Americana, atau Syarikat Makanan Kuwait, adalah kumpulan induk yang membawa ke Timur Tengah lebih satu dozen jenama makanan utama seperti Pizza Hut, KFC, Costa Coffee dan TGI Friday’s.

Ia memiliki lebih daripada 1,690 kedai dan menggaji 63,000 pekerja di rantau Timur Tengah dan Afrika Utara. Ia juga mempunyai 17 kilang di rantau dan luar negara dan menghasilkan pelbagai produk makanan.

ARTIKEL YANG SAMA