Kumpulan Jiha...

Kumpulan Jihad Mali mengaku bersalah

THE HAGUE, 22 Ogos, 2016 – Kumpulan Jihad Mali telah memohon maaf selepas mengakui bersalah hari ini terhadap dakwaan melakukan serangan di bandar Timbuktu pada 2012, dan menggesa umat Islam tidak mengikut apa-apa cara “jahat” yang dilakukannya itu.

“Yang Arif, saya mengakui bahawa apa yang saya dengar setakat ini adalah tepat dan memperlihatkan kejadian itu. Saya mengaku bersalah,” kata Ahmad al-FAQi al-Mahdi, menjadi orang pertama untuk mengaku kepada Mahkamah Jenayah Antarabangsa, mengakui jenayah perseorangan terhadap dakwaan memusnahkan khazanah budaya.

Mahdi yang berumur kira-kira 40, juga pelampau Islam yang pertama didakwa oleh ICC, dan yang pertama didakwa dengan jenayah yang timbul daripada konflik di Mali.

Kerosakan dan serangan di tempat-tempat suci purba oleh jihad mencetuskan kemarahan global, dan ahli arkeologi berharap perbicaraan akan memberi amaran keras bahawa rampasan dari apa-apa warisan daripada kita tidak akan lari dari menjalani hukuman.

A-newwwWW

Mahdi dituduh melakukan “serangan sengaja ” terhadap sembilan makam terkenal Timbuktu dan juga masjid Sidi Yahia di antara 30 Jun dan 11 Julai 2012.

Dihormati sebagai pusat pengajian Islam pada zaman kegemilangan pada abad ke-15 dan ke-16 dan tapak warisan dunia UNESCO, Timbuktu telah dikecam dengan serangan oleh kumpulan jihad.

Pendakwa ICC mendakwa bahawa Mahdi adalah seorang ahli Ansar Dine, pergerakan utama, di mana pada tahun 2012 menguasai Timbuktu kira-kira 1,000 kilometer (600 batu) timur laut Bamako, bersama-sama dengan Al-Qaeda di Maghreb Islam (AQIM).

Mahdi memberitahu tribunal, yang berpangkalan di The Hague, bahawa beliau kesal melakukan kerosakan dan memohon “maaf”.

“Saya ingin meminta maaf kepada seluruh rakyat Timbuktu,” katanya sambil menambah beliau juga memohon maaf daripada “nenek moyang bagi kawasan permakaman yang telah dimusnahkannya.” – AFP