Kumpulan Kurd...

Kumpulan Kurdish Syria buka misi di Rusia

MOSCOW, 20 Okt – Kesatuan Demokratik Syria Kurdish (PYD) merancang untuk membuka misi di Rusia, satu langkah yang akan mencetuskan kemarahan Turki yang menyaksikan parti itu sebagai kumpulan pengganas, akhbar Kommersant Rusia melaporkan hari ini.

Pemimpin kumpulan Kurdish akan mengadakan rundingan dengan Kementerian Luar Rusia di Moscow pada Rabu, menurut Kommersant, perbincangan termasuk langkah-langkah seterusnya ke arah pembukaan pejabat Rusia.

Tujuan misi ini adalah untuk mengukuhkan kerjasama dengan Moscow dalam memerangi Kumpulan Negara Islam (IS), kata akhbar itu.

Turki mengesyaki Rusia yang melancarkan sera-ngan udara di Syria tiga minggu lalu, telah memberikan sokongan kepada PYD dan sayap tentera YPG.

Ankara telah memberi amaran kepada Moscow ia tidak akan bertolak ansur dengan wilayah Kurdish berhampiran dengan sempadan di barat laut Syria.

Kommersant memetik sumber diplomatik Turki sebagai berkata pembukaan misi oleh PYD akan mencetuskan reaksi yang keras dari Ankara, memburukkan lagi hubungan Moscow yang agak tegang terhadap Aram. – Reuters

ARTIKEL YANG SAMA