Kumpulan penc...

Kumpulan penculik masih dijejaki

MANILA, 23 Sept (AFP) – Lelaki bersenjata menahan tebusan tiga warga asing dan seorang warga Filipina telah melepaskan diri dari kepungan tentera laut dan melarikan diri ke pergunungan terpencil di selatan Filipina tanpa membuat tuntutan wang tebusan, kata polis hari ini.

Pasukan tentera elit cuba untuk menjejaki lelaki tersebut, manakala helikopter tentera udara juga turut membantu dalam menyelamat sebagai penculik telah merentasi masuk ke kawasan wilayah timur Davao, tempat sarang Mao dan pemberontak Islam, kata Penguasa Kanan Komander Harun Aquino, Timbalan Ketua Polis di rantau ini.

Lelaki bersenjata itu menawan dua pelancong Kanada, seorang pekerja Norway dan seorang warga Filipina di sebuah resort pulau mewah pada malam Isnin, menambah lagi rentetan penculikan warga asing di konflik-penderaan selatan itu sejak tahun 1990-an.

“Malam tadi, kami menerima maklumat bahawa penculik dan mangsa mereka telah dilihat … mereka berada di kawasan Oriental Davao,” Aquino memberitahu radio DZBB.

“Pasukan penyelamat kami telah mengikuti jejak mereka dalam menjejaki laluan penculikan itu, dengan pertolongan tentera udara yang juga sedia untuk membantu”

Gambar menunjukkan pintu masuk ke resort Holiday Oceanview di Pulau Samal, Davao del norte di wilayah pulau selatan Mindanao pada 22 September, di mana dua pelancong Kanada, seorang pekerja Norway dan Filipina diculik. – AFP
Gambar menunjukkan pintu masuk ke resort Holiday Oceanview di Pulau Samal, Davao del norte di wilayah pulau selatan Mindanao pada 22 September, di mana dua pelancong Kanada, seorang pekerja Norway dan Filipina diculik. – AFP

Polis dan tentera laut telah cuba untuk menubuhkan satu sekatan bot Selasa di sekitar Pulau Samal, di mana tempat penculikan itu berlaku, untuk menghentikan lelaki bersenjata itu dari melarikan diri .

Pelancong Kanada John Ridsdel, 68, dan Robert Hall, 50, adalah antara yang diculik, kata polis.

Warga asing yang lainnya merupakan pekerja Resort Norwegian Kjartan Sekkinstad, 56, dan wanita tempatan Filipina teman wanita Hall berusia 40 tahun, yang hanya dikenali sebagai Tess.

Penyiasat telah melihat kemungkinan penglibatan gorila komunis atau pemberontak Islam yang tidak termasuk dalam perjanjian damai yang ditandatangani pada tahun 2014 dengan kerajaan, menurut Aquino.

Walau bagaimanapun Aquino berkata beliau meragui penglibatan Abu Sayyaf, sebuah kumpulan militan Islam terkenal untuk menjalankan berpuluh-puluh penculikan untuk mendapatkan wang tebusan warga asing serta penduduk tempatan sejak awal 1990-an.