Kura-kura Kem...

Kura-kura Kemboja hampir pupus

PHNOM PENH, Kemboja, 25 April – Kura-kura Kemboja (Royal Turtle) yang hampir pupus, dengan bilangannya terkini hanya ada 10 ekor, disebabkan pengorekan pasir yang semakin meningkat dan penghapusan haram hutan paya telah menyusutkan habitatnya, kata kumpulan penyokong pemuliharaan memberi amaran hari ini.

Masyarakat Penyokong Pemuliharaan Hidupan Liar yang berpangkalan di New York mengatakan dalam satu kenyataan bahawa beberapa tahun yang lalu bilangan kecil Royal Turtle yang ada, “kemungkinan jumlahnya kurang daripada 10”, telah berjaya dilindungi di sistem sungai Sre Ambel dengan menyertai projek daripada Pentadbiran Perikanan dan WCS kerajaan.

Namun gangguan peningkatan baru-baru ini di sepanjang sistem sungai di wilayah Koh Khang, satu-satunya tempat kura-kura itu masih ditemui di Kemboja, telah meletakkan spesies itu pada risiko yang besar, katanya.

Royal Turtle adalah salah satu daripada 25 kura-kura paling terancam di dunia dan kura-kura air tawar. Juga dikenali sebagai tuntung Sungai Selatan, Royal Turtle juga terkenal kerana waktu sejarahnya hanya keluarga diraja yang sahaja boleh memakan telurnya. Spesies itu terpilih sebagai reptilia kebangsaan Kemboja pada 2005.

Pasukan projek tahun ini telah menilai kemerosotan dalam sarang kura-kura tersebut. “Kami percaya ini disebabkan dengan pertambahan dalam pengorekan pasir, pengangkutan kayu di sepanjang habitat sarangnya, dan penghapusan haram hutan paya yang mengganggu haiwan betina itu semasa musim pembiakan,” kata penyelaras projek, In Hul.

Hanya satu sarang tahun ini telah dikesan, berbanding dengan empat pada tahun lepas. “Ia sangat membimbangkan dan jika berterusan ia akan berpotensi meletakkan spesies itu dalam kepupusan berisiko tinggi,” ujarnya. – AP