Kurangkan ram...

Kurangkan ramalan pertumbuhan

SEOUL, Korea Selatan, 9 Julai (Agensi) – Bank pusat Korea Selatan mengurangkan ramalan pertumbuhan ekonominya hari ini, memetik kemarau teruk dan penyebaran Sindrom Pernafasan Timur Tengah (MERS).

Gabernor Bank Korea Lee Ju-yeol berkata ekonomi Korea Selatan mungkin berkembang 2.8 peratus pada tahun ini, merosot daripada 3.1 peratus yang diramalkan pada April. Bank pusat mengekalkan kadar faedah utamanya pada rekod rendah 1.5 peratus, ekoran pemotongan kadar sebanyak satu perempat peratus pada bulan lalu.

Ramalan pemotongan bank pusat menyusuli satu tindakan yang sama oleh kementerian kewangan pada bulan lalu. Kementerian menyalahkan wabak MERS atas kemerosotan penggunaan dan pelancongan. Ia berjanji akan membelanjakan 12 trilion won dalam pakej perangsang untuk membantu pertumbuhan untuk seluruh tahun ini.

Lee berkata pakej perangsang akan menyumbang 0.3 peratus mata kepada pertumbuhan tahunan.

Ratusan ribu pelawat asing dari China membatalkan lawatan ke Korea Selatan setelah wabak penyakit meletus pada Mei. Kementerian berkata jumlah pelawat asing merosot 40 peratus ketika empat minggu pertama pada Jun, berbanding dengan setahun sebelumnya.

Pelancong China adalah penting kepada kebanyakan perniagaan dalam industri kosmetik, hotel, pengangkutan dan restoran negara.

Lee berkata satu pemulihan dalam suku sekarang bergantung pada sama ada pelancongan asing mula pulih daripada wabak MERS. Sementara itu, penggunaan domestik dijangka pulih semula tatkala MERS dibendung, kata beliau.

Ekoran pengumuman bank pusat, kementerian kewangan Korea Selatan berkata ia akan mempertingkat kegiatan promosi dan periklanan untuk membawa lebih ramai pelancong asing ke negara.

Menteri Kewangan Choi Kyung-hwan menggesa warga Korea Selatan supaya memilih satu destinasi domestik untuk percutian musim panas mereka untuk membantu industri pelancongan.

MERS telah mengorbankan 35 orang dan menjangkiti 131 yang lain, menjadikan Korea Selatan wabak kedua terbesar selepas Arab Saudi.

Kebanyakan warga Korea Selatan yang dijangkiti adalah pesakit di hospital yang merawat orang dengan MERS, saudara mereka atau pekerja hospital. Korea Selatan masih belum mengesahkan kes MERS baru sejak Ahad.