Kuwait beli p...

Kuwait beli pesawat pejuang baru

KUWAIT CITY, 12 Feb – Kuwait dan Itali akan memuktamadkan perjanjian berbilion euro minggu lepas bagi negeri teluk itu untuk membeli pesawat-pesawat pejuang Eurofighter, menteri pertahanan Kuwait berkata.

Sheikh Khaled Jarrah Al-Sabah tidak memberikan perincian berapa jumlah pesawat terlibat dalam perjanjian itu namun konsortium Eurofighter berkata pada September bahawa Kuwait telah bersetuju untuk membeli 28 jet pejuang.

“Menteri Pertahanan Itali Roberta Pinotti akan melawat Kuwait minggu depan untuk menandatangani perjanjian pesawat perang Eurofighter,” Al-Sabah dipetik sebagai berkata petang kelmarin melalui agensi berita rasmi KUNA.

Laporan-laporan media mengatakan nilai perjanjian itu di antara 7 hingga 8 bilion euro (AS$8-9 bilion) Menteri itu berkata dia berjumpa dengan rakan sejawatannya di Itali pada awal kelmarin di luar mesyuarat pakatan kumpulan anti IS di ibu pejabat NATO di Brussels.

Perjanjian Kuwait mengikuti tempahan Oman sebanyak 12 pesawat Typhoon Eurofighter pada Disember 2012. Saudi Arabia sudah menggunakan jet-jet pejuang itu dalam tentera udaranya.

Jenis pesawat pejuang Eurofighter yang dibeli oleh Kuwait. – Reuters
Jenis pesawat pejuang Eurofighter yang dibeli oleh Kuwait. – Reuters

Kuwait dilihat mahu menaik taraf senjata apinya berikutan meningkatnya kebimbangan keselamatan di rantau yang dikaitkan dengan meningkatnya kegiatan IS itu.

Parlimennya bulan lepas telah sebulat suara membenarkan permintaan oleh kerajaan itu bagi AS$10 bilion dalam dana tambahan buat perbelanjaan tentera bagi 10 tahun mendatang.

Emiriah itu adalah ahli pakatan yang diketuai AS yang telah mengebom sasaran IS di Syria dan Iraq sejak tahun lepas dan juga mengambil bahagian dalam pakatan diketuai Saudi menyerang pemberontak yang disokong Iran di Yaman.

Pada November, Kuwait telah menandatangani 2.5 bilion euro yang bernilai tetap dan perjanjian tentera sementara dengan pembelian 24 helikopter Caracal yang dibina oleh Airbus.

Paris berkata Kuwait akan membeli helikopter-helikopter itu bagi satu bilion euro, dengan pilihan enam lagi pembelian.

Pembelian lanjut termasuk membeli kereta perisai Perancis dan penyelenggaraan bot peronda. – AFP