Kuwait KRCS b...

Kuwait KRCS bantu pelarian Syria di Jordan

AMMAN, 2 Mei (NNN) – Persatuan Bulan Sabit Merah Kuwait (KRCS) kelmarin membuat kesimpulan satu kempen bagi pengagihan bantuan kemanusiaan kepada 3,000 keluarga pelarian di beberapa tempat di Jordan.

Pihak KRCS amat berminat bahawa bantuan kemanusiaan diagihkan dalam jangka masa melebihi tiga hari merangkumi beberapa tempat di kerajaan itu, termasuk ibu negeri Amman dan Mafraq dan Irbid, Timbalan Pengerusi KRCS, Anwar Al-Hasawi memberitahu KUNA.

Dia menambah bahawa kempen-kempen bantuan dan kemanusiaan dilancarkan oleh persatuan itu dan rakan-rakan menyasarkan untuk meningkatkan keadaan hidup pelarian Syria dan mengurangkan kesengsaraan mereka.

Al-Hasawi menggariskan kepentingan derma daripada dermawan-dermawan Kuwait bagi meneruskan bantuan sejak bermulanya krisis Syria lebih dari lima tahun lepas.

Pengedaran bantuan berdasarkan kaji selidik dijalankan oleh pasukan-pasukan dari KRCS dan Bulan Sabit Merah Jordan (JRC) untuk mengenal pasti kawasan-kawasan di mana pelarian dijumpai.

Al-Hasawi menekankan fakta bahawa usaha-usaha bantuan KRCS berdasarkan arahan dari negara-negara pemimpin politik, dengan Amir Sheikh Sabah Al-Ahmad Al-Jaber Al-Sabah berada di atas.

Ditemu bual oleh KUNA, Pengarah JRC Al-Mafraq Ali Al-Shudifat, menekankan pembezaan kemanusiaan Kuwait dan watak utama, melalui persatuan-persatuan amal negara, menawarkan bantuan kemanusiaan sejak krisis itu meletus.

Delegasi KRCS, diketuai oleh Pengerusi Hilal Al-Sayer, dalam sesi pertama Pertubuhan Bulan Sabit Merah dan Palang Merah Arab (ARCO) yang selesai mengadakan mesyuaratnya pada hari Khamis.