Kuwait tetap ...

Kuwait tetap gaji minimum bagi pembantu rumah

BANDAR KUWAIT, 14 Julai – Kuwait telah menetapkan gaji minimum bagi ratusan ribu kebanyakannya pekerja domestik Asia, yang menjadi negara pertama di Teluk melakukannya, lapor media tempatan hari ini.

Dekri yang dikeluarkan oleh Menteri Dalam Negeri, Sheikh Mohammad Khaled Al-Sabah menetapkan gaji minimum sebanyak 60 dinar (AS$200) sebulan dan juga memberikan beberapa hak lain, lapor akhbar Al-Anbaa.

Kuwait merupakan negara pertama di Teluk untuk mengawal keadaan kerja kakitangan domestik dan Pemerhati Hak Asasi Kemanusiaan dan kumpulan hak-hak asasi lain telah menggesa yang lain untuk mengikuti peraturan itu untuk menangani penganiayaan berleluasa.

Dekri itu, yang mengimplementasikan perundangan bersejarah yang diadaptasikan oleh parlimen itu tahun lalu, juga memerlukan para pekerja untuk dibayar kerja lebih masa bagi beberapa jam tambahan bekerja.

Ia memberi para pekerja domestik hak untuk cuti sehari seminggu, 30 hari cuti dalam setahun, kerja 12 jam dengan rehat, dan faedah bayaran sebulan bagi akhir perkhidmatan dalam setahun semasa tamat kontrak.

Dianggarkan sekitar 600,000 pembantu rumah di Kuwait adalah di antara kira-kira 2.4 juta yang bekerja di seluruh Teluk.

Mereka tidak dilindungi oleh perundangan buruh biasa.

Pemerhati Hak Asasi Kemanusiaan dan kumpulan lain telah mendokumentasikan penganiayaan berleluasa, termasuk tidak membayar gaji, kerja lebih masa tanpa rehat, penderaan seksual dan fizikal dan tiada saluran jelas untuk membetulkannya. – AFP

ARTIKEL YANG SAMA