Kyrgios selar...

Kyrgios selar legenda renang

SYDNEY, 7 Julai (AFP) – Bintang tenis Australia Nick Kyrgios menyelar legenda renang Dawn Fraser sebagai ‘seorang yang terang-terangan rasis’ hari ini selepas memberitahunya untuk ‘kembali ke mana asal ibu bapanya’ selepas tersingkir dari Wimbledon.

Kyrgios, yang bersaing di Kelab Seluruh England, membahagi-bahagikan warga Australia dengan sebahagian melihatnya sebagai bagus bagi sukan yang memerlukan ciri-ciri, tetapi yang lain mendakwa sikapnya pemarah dan tidak hormat.

Telatah warna warni Kyrgios di Kelab Seluruh England telah memecahbelahkan warga Australia dengan sebahagian melihatnya sebagai baik untuk sukan yang memerlukan aksara, tetapi yang lain mendakwa kelakuannya pemarah dan tidak sopan.

Selepas tewas dalam empat set kepada Richard Gasquet dari Perancis semalam, dia didakwa berputus asa atau ‘menyerah kalah’ ketika set kedua dan memberikan respons kepada persoalan mengenai insiden itu dengan beberapa jawapan yang menyindir.

Kyrgios semasa menentang Richard Gasquet di Wimbledon semalam. – Reuters
Kyrgios semasa menentang Richard Gasquet di Wimbledon semalam. – Reuters

Ikon sukan, Fraser, pemenang lapan pingat Olimpik bagi Australia termasuk empat pingat emas dari 1956-64, menyelar sikapnya dalam satu temu bual televisyen negara sebagai ‘membosankan’.

“Saya terkejut untuk memikirkan dia keluar di sana untuk beraksi dan menyerah kalah…dia melakukannya. Amat teruk,” katanya dalam Nine Network.

Fraser juga dilihat memberi tumpuan kepada Bernard Tomic, yang dicantas dari pasukan Piala Davis Australia Ahad lalu selepas kecaman luar biasa di Tenis Australia.

“Mereka seharusnya memberikan contoh kepada generasi muda negara kami,” katanya. “Jika mereka tidak menyukainya, pulanglah ke mana asal ayah atau penjaga mereka. Kami tidak memerlukan mereka di negara ini jika bertindak seperti itu.”

ARTIKEL YANG SAMA