La Liga saing...

La Liga saingi penguasaan komersial EPL

MADRID, 2 Nov (Agensi) – Liga bola sepak utama Sepanyol (La Liga) kembali bangkit untuk menyaingi penguasaan komersial Liga Perdana Inggeris (EPL) dan mendapatkan penjanaan agresif antarabangsa untuk memperkenalkan bintang-bintang ternamanya dan kelab-kelab tradisi kepada penonton yang lebih meluas.

La Liga memiliki dua pemain terbaik dunia, Cristiano Ronaldo dan Lionel Messi. Ia juga memiliki dua kelab terbaik Real Madrid dan Barcelona. Sekarang ia berusaha untuk mencapai cara baru mendapatkan kesempatan daripada bintang terkenal dan mengekalkan langkah dengan rayuan tarikan meningkat Liga Perdana secara global.

Pegawai-pegawai setempat bimbang Liga Perdana akan menjadi bola sepak NBA, memonopoli pemain-pemain ternama dunia.

Presiden liga Sepanyol, Javier Tebas bimbang bahawa mengembangkan kuasa pemilik kelab di England akan menyaksikan mereka membuat pembelian kesemua pemain terbaik dunia.

“Kami mengendalikan risiko dengan Liga Perdana menjadi bola sepak NBA dalam tempoh lima tahun, dengan liga Eropah selebihnya menjadi perlawanan kedua,” kata Tebas.

Javier Tebas. – Reuters
Javier Tebas. – Reuters

“Kami semua tahu setiap pemain bola keranjang yang berbakat ditemukan di merata tempat dunia berakhir ke NBA, dan jika industri bola sepak Eropah dan industri bola sepak Sepanyol tidak memberikan reaksi, kami juga akan kehilangan pemain bola sepak yang berbakat.”

Liga Sepanyol melakukan apa yang termampu, dari meminta UEFA melihat terhadap sumber wang di sebalik pasukan-pasukan Inggeris, untuk mencari keuntungan sendiri agar dapat bersaing.

Liga Sepanyol membuka pejabat baru di luar negara, termasuk dalam pasaran yang meningkat di China dan Amerika Syarikat, dengan perkembangan penduduk yang berbahasa Sepanyol.

“AS adalah penting bagi strategi kami,” ketua pengarah La Liga, Ignacio Martinez Trujillo, memberitahu media. “Bola sepak melalui revolusi di sana. Pasaran berkembang pesat dan kami mahu mendapatkan kelebihan peluang ini untuk melakukan perniagaan di sana.”

Liga itu baru-baru ini mencipta program duta di mana akan menggunakan bekas bintang untuk mengukuhkan kehadiran La Liga di luar negara. Bekas bintang Real Madrid, Luis Figo dan Roberto Carlos adalah di antara dutanya.

“Kami telah mencipta peralatan untuk dapat bersaing dengan Liga Perdana dari segi kewangan,” kata Tebas. “Kelab kami perlu untuk mengetahui bahawa liga mereka akan membuat pelaburan yang akan membantu mereka mengekalkan bakat mereka.”

ARTIKEL YANG SAMA