Lagi jadi sus...

Lagi jadi suspek pembunuh singa

HARARE, 3 Ogos (AFP) – Seorang lagi pemburu penerima piala Amerika Syarikat menjadi suspek kerana membunuh seekor singa di Zimbabwe tanpa memiliki permit, menurut pihak berkuasa di Harare semalam, beberapa hari selepas pembunuhan singa bernama Cecil oleh seorang doktor gigi mencetuskan kemarahan di seluruh dunia.

Kenyataan kerajaan berkata gerakan ke atas pemburuan haram sejak pembunuhan Cecil telah menjurus kepada penganjur Safari Headman Sibanda. Para pelanggan Sibanda adalah seorang warga Amerika bernama Jan Casmir Sieski dari Pennsylvania yang membuat perjalanan ke selatan negara Afrika itu pada April, kata kenyataan itu, sambil menambah bahawa pemburuan itu berlaku di kawasan Railway Farm 31 Sibanda.

“Kes ketua Sibanda adalah berkaitan dengan seekor singa yang dibunuh oleh seorang warga Amerika lain pada April,” kata jurucakap Pihak Berkuasa Pengurusan Taman Negara dan Hidupan Liar Zimbabwe, Caroline Washaya-Moyo.

Pada Sabtu lepas, pihak berkuasa taman itu mengumumkan sekatan ke atas pemburuan di sekitar Taman Negara Hwange, kawasan hutan simpan terbesar negara berkenaan, di mana Cecil hidup.