Lagi rasuah Q...

Lagi rasuah Qatar didedah

PARIS, 18 Jun (AFP) – Qatar memberikan bayaran sebanyak AS$1.8 juta (1.6 juta euro) kepada Konfederasi Bola Sepak Afrika Selatan untuk mengemukakan tawaran Piala Dunia 2022 dalam satu kongres, pegawai bola sepak terkemuka di benua itu memberitahu sebuah majalah Perancis.

Presiden CAF dan Naib Presiden FIFA, Issa Hayatou berkata dia melihat apa yang salah dengan pembayaran yang dibuat sebelum konfederasi mengadakan kongres di ibu negara Angola, Luanda pada Januari 2010.

Qatar memenangi hak menjadi tuan rumah Piala Dunia 2022 pada tahun yang sama dengan undi kontroversi FIFA yang kini disiasat oleh pihak berkuasa Switzerland. Majalah Jeune Afrique yang berpangkalan di Paris bertanya kepada Hayatou mengenai derma dari Qatar.

“Ia adalah AS$1.8 juta, bukan satu juta. Jumlah AS$900,000 dibayar dua kali,” ketua kontroversi AFC itu menjawab.

“Qatar memberikannya kepada kami supaya dapat menunjukkan rancangan mereka (untuk Piala Dunia 2022) semasa kongres itu.”

pg21_150619_a

Hayatou menegaskan dia tidak dijangka calon-calon lain termasuk Amerika Syarikat dan Australia untuk membayar keistimewaan yang sama.

“Tidak semestinya. Kami tidak meminta Qatar untuk melakukannya. Mereka yang mencadangkan itu.

“Kami tidak mengharamkan calon-calon lain daripada mengambil bahagian dalam pembentangan,” katanya dipetik sebagai berkata dan pada masa sama menafikan ia adalah satu tawaran untuk membeli undi Afrika.

“Saya bersidang sejurus selepas mesyuarat jawatankuasa eksekutif CAF untuk mengatakan bahawa apa yang telah berlaku tidak mewajibkan kami terikat kepada sesiapa.

“Saya tidak membuat apa-apa syor dan semua orang mengundi menurut jiwa dan hati nurani mereka.”