Lakers kejutk...

Lakers kejutkan Warriors

LOS ANGELES, 7 Mac (Reuters) – Jordan Clarkson mencatatkan 25 mata dan Los Angeles Lakers mengejutkan Golden State Warriors 112-95 semalam di Staples Center.

Clarkson, yang kembali selepas tidak beraksi dalam kekalahan pada Jumaat lalu kepada Atlanta Hawks, menghubungkan 10 daripada 21 lontaran dari lantai dan empat daripada enam 3-pointer ketika Los Angeles mendapatkan kemenangan terbesar dalam NBA musim ini.

Pemain pengawal Lakers, D’Angelo Russell menjaringkan 21 dan menghasilkan lima asis ketika Lakers (13-51) menghentikan tujuh kemenangan juara bertahan Warriros berturut–turut. Pemain pengawal Marcelo Huertas memberikan lonjakan tinggi bagi Los Angeles, menjaringkan 10 mata dan menghasilkan sembilan asis dalam tempoh 27 mata.

Tujuh pemain Lakers menjaringkan mata berganda, termasuk Brandon Bass dan Nick Young, yang masing–masing mencatatkan 13 mata. Julius Randle mendapatkan 12 mata dan 14 rebounds.

Stephen Curry menamatkan dengan 18 mata dengan 6 dari 20 lontaran dan 1 dari 10 dari jarak 3 mata bagi Warriors (55-6). Klay Thompson menjaringkan 15 mata, tetapi terlepas kesemua lapan dari 3 pointer dan mampu untuk menghasilkan tujuh dari 20 lontaran. Ia adalah satu –satunya mata berganda yang dicapai Warriors. Pemain penyerang Draymond Green, yang terhad oleh kesukaran faul, mencatatkan sembilan mata, 10 rebound dan sembilan asis.

Siapa sangka pasukan tercorot La Lakers mampu menewaskan Golden State Warriors. – AFP
Siapa sangka pasukan tercorot La Lakers mampu menewaskan Golden State Warriors. – AFP

Golden State beraksi tanpa pemain penyerang Andre Iguodala, yang mengalami hamstring paha kiri.

Los Angeles mendahului 84-73 ke suku keempat. Catatan 3 pointer berturut–turut oleh Young meningkatkan Lakers bagi mencapai kelebihan 91-75 dengan perlawanan berbaki 9;24. Mereka menekankan bagi pendahuluan sehingga 23 sebelum ia berakhir.

Jurulatih Golden State, Steve Kerr mengetepikan pemain dengan perlawanan berbaki 4:37 dan Warriors mengekori dengan 19.

Lakers, yang mendahului sehingga 14 mata pada separuh masa pertama, menghasilkan pendahuluan 60-49 pada waktu rehat menerusi Russell, yang menjaringkan 13 dari 17 mata separuh masa pertama pada suku kedua. Lakers juga mendapatkan kelebihan dari 11 pertukaran suku pertama, lapan pada tempoh kedua menerusi Warriors, yang mencatatkan 16 mata.

ARTIKEL YANG SAMA