Laluan Tebing...

Laluan Tebing Barat Palestin dibuka semula

BAITULMUQADDIS, 13 Jun (AFP) – Israel membuka semula laluan sempadan dari Tebing Barat Palestin dan Semenanjung Gaza berikutan penutupan tiga hari selepas insiden penembakan maut di Tel Aviv minggu lalu, tentera berkata hari ini.

Laluan tersebut dibuka semula semalaman seperti yang dirancang, seorang jurucakap tentera berkata, walaupun “pemeriksaan keselamatan yang dijalankan” di Yatta, sebuah perkampungan di Tebing Barat di mana insiden penembakan itu berlaku.

Kampung ini telah disekat selepas serangan Rabu lalu yang membunuh empat wara Israel dan mencederakan lima yang lain.

Laluan utama itu pada pagi Jumaat ditutup, sebagai mencegah warga Palestin daripada memasuki Israel dan timur Baitulmuqaddis.

Pengecualian telah dibuat untuk Jumaat pertama untuk bulan Ramadan, dengan beribu-ribu rakyat Palestin dibenarkan melawat masjid Al-Aqsa, tapak ketiga paling suci dalam Islam.

Perdana Menteri Benjamin Netanyahu juga mengumumkan pembatalan puluhan ribu permit untuk rakyat Palestin untuk memasuki Israel dan timur Baitulmuqaddis semasa Ramadan.

Ketua Pejabat Hak-hak Bangsa-Bangsa Bersatu, Zeid Ra’ad Al Hussein berkata dalam satu kenyataan hari ini mengutuk serangan itu tetapi berkata pihak Israel akan mengambil langkah-langkah untuk mengurangkannya kepada “hukuman kolektif”.

ARTIKEL YANG SAMA