Lam: Penduduk HK perlu sokong China

HONG KONG, 11 Okt – Penduduk Hong Kong mempunyai tanggungjawab untuk mempertahankan China berhubung ancaman terhadap kedaulatannya, kata pemimpin wilayah itu, Carrie Lam hari ini, beberapa bulan selepas Beijing memberi amaran ke atas sebarang cabaran terhadap kawalannya bagi bandar separa autonomi itu.

Lam, yang membuat ucapan dasar pertamanya sejak berkuasa awal tahun ini, mengelak perbincangan reformasi politik ketika pasukan pro demokrasi bandar raya itu bertegas dengan kesungguhan bertambah Beijing.

Dia memulakan ucapannya dengan merujuk kepada amaran presiden China bahawa sebarang cabaran kepada kawalan Beijing terhadap Hong Kong yang separa autonomi telah melampaui “garisan merah” apabila dia mengunjungi bandar itu untuk meraikan 20 tahun sejak penyerahan pada Julai.

Carrie Lam menunjukkan salinan ucapan dasar pertamanya ketika tiba bagi sidang akhbar di Majlis Perundangan di Hong Kong pada 11 Oktober. – AFP

“Presiden Xi Jinping berkata semua kesungguhan bahawa takdir Hong Kong selalu terikat rumit dengan tanah air,” kata Lam selepas pembukaan ucapannya.

“Semua orang dengan keghairahan bagi Hong Kong mempunyai…tanggungjawab untuk menyatakan ‘tidak’ kepada sebarang percubaan untuk mengancam kedaulatan, keselamatan dan kepentingan perkembangan negara kami,” kata Lam.

Dia menambah bandar itu mempunyai ‘tugasan untuk membela generasi kita seterusnya menjadi warga dengan identiti kebangsaan,’ yang merujuk kepada cadangan untuk memiliki belia dengan patriotisme China. – AFP