Lancang Trump...

Lancang Trump memakan diri

LONDON/DUBAI, 9 Dis – Kata-kata retorik calon presiden Republikan, Donald Trump yang semakin bersikap permusuhan ke atas orang Islam di seluruh dunia telah meletakkannya dalam bahaya dan menjadi ancaman keselamatan negara, menurut lembaga editorial USA Today.

Dalam satu langkah luar biasa, USA Today mengambil pendirian tegas ke atas pencalonan Trump, selepas pemaju hartanah itu memprovokasi kontroversi dengan menyeru Amerika Syarikat (AS) untuk menegah semua orang Islam daripada memasuki negara itu sehingga kerajaan persekutuan ‘menyelesaikan apa yang sedang berlaku’.

Akhbar itu mengatakan lagi, sementara ‘pemimpin-pemimpin sebenar’ bergelut untuk mencari jalan bagi mengatakan pengganasan dan melindungi kebebasan agama, Trump ‘tidak sepertinya peka’ dan ‘jelasnya tidak peduli tentang menjadikan dirinya sebagai satu ancaman kepada keselamatan negara atau bercakap karut mengenai nilai-nilai negara yang didapati jelas melepaskan penindasan berdasarkan agama’.

Trump menggesa bagi tegahan itu pada malam Isnin sebagai tindak balas kepada ancaman yang semakin meningkat ke atas kumpulan Islamic State (IS) kepada Barat.

Cadangan itu hampir keseluruhannya telah dikutuk oleh pengomen berita, Presiden Obama dan kebanyakannya calon presiden GOP yang lain.

Gambar yang diambil pada 30 Julai menunjukkan jutawan AS, Donald Trump semasa tiba di Kejohanan Golf Terbuka Britain Wanita di Turnberry, Scotland. – AFP
Gambar yang diambil pada 30 Julai menunjukkan jutawan AS, Donald Trump semasa tiba di Kejohanan Golf Terbuka Britain Wanita di Turnberry, Scotland. – AFP

Trump tidak mengalah mahupun meminta maaf, walaupun dia cuba untuk menjelaskan bahawa larangan itu tidak akan dikenakan kepada warga AS, dan akan untuk jangka pendek.

USA Today mengatakan komen Trump ke atas orang Islam telah ‘menetapkan satu ucapan retorik merendah-rendahkan yang memalukan dan menunjukkan sekali lagi bahawa dia tidak layak di Rumah Putih’.

Sementara itu di Dubai, Kumpulan Landmark, salah sebuah firma runcit terbesar di Timur Tengah, mengatakan ia akan menarik balik produk-produk Donald Trump daripada kedainya sebagai tindak balas ke atasnya yang menegah orang Islam daripada memasuki ke Amerika Syarikat.

Landmark dan DT Home Marks International LLC telah mempunyai perjanjian eksklusif untuk menjual produk Trump Home – termasuk lampu, cermin dan kotak barangan kemas – dalam gedung beli-belah Lifestyle mereka di Kuwait, UAE, Arab Saudi dan Qatar.

“Ekoran kenyataan baru-baru ini yang dibuat oleh calon presiden itu dalam media AS, kami telah menangguhkan penjualan kesemua produk daripada pelbagai syarikat dekor Trump Home,” kata CEO Sachin Mundhwa dalam kenyataan e-mel. – Reuters/Agensi